Ja han acabat les obres de renaturalització i millora de la desembocadura del torrent de Sant Joan de Vilanova, que han servit per millorar l’estat i la qualitat de l’aigua del tram final del torrent Sant Joan i evitar així les males olors i per re naturalitzar la desembocadura amb espècies vegetals.

Tot i que els permisos per dur a terme aquesta intervenció es van sol·licitar fa més d’un any, fins al mes de desembre no es va poder començar a treballar en la primera fase, que es va allargar durant dos mesos i que va consistir en la instal·lació de dos pous freàtics per captar aigua. Durant mitja hora al dia aquesta aigua s’aboca al torrent i així s’evita que es quedi estancada i provoqui males olors. També es van instal·lar sacs pluvials, un sistema de retenció que evita que quan plou molt, els elements sòlids que sobreeixeixin de la xarxa del clavegueram arribin al torrent.

La segona intervenció va començar al febrer i s’ha allargat més del previst a causa de les pluges del mes de juny que van endur-se bona part de la vegetació que s’hi havia plantat i que ha calgut replantar. En aquesta fase s’ha creat i definit el traçat del torrent per millorar el pas de l’aigua fins al mar evitant que quan plogui quedi escampada i estancada; per aconseguir-ho s’han utilitzat gabions amb grava i mantes orgàniques per evitar l’erosió i s’han creat els marges del torrent amb fibra de coco biodegradable. En l’àmbit vegetal s’han plantat espècies de zones humides, com ara el canyís, que tenen capacitat per depurar les aigües. També s’han instal·lat captadors de sorra per regenerar i afavorir l’aparició de dunes. Tota la zona s’ha acordonat per tal d’afavorir la presència d’aus costaneres i migratòries, especialment per preservar el corriol camanegre.

Per Joan Giribet, regidor de Projectes i Obres “amb aquesta intervenció hem aconseguit fer valdre un espai que fins fa poc era una platja residual”. Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient, Xavier Serra, ha destacat que l’acció al Torrent de Sant Joan va “en concordança amb les intervencions a la platja del Far i a Ribes Roges i que, finalment, doten Vilanova de platges que a més d’accessibles són de valor singular a nivell medi ambientalment”. Serra ha anunciat també que tot i que el volum d’aigua freàtica que s’està traient actualment per garantir la re naturalització del torrent és mínima, estan estudiant poder utilitzar l’aigua de rec del pantà de Foix aprofitant que pràcticament no se’n fa ús i que la xarxa de rec arriba ja a l’Ortoll.

Les obres han tingut un cost d’uns 230.000 euros, 82.000 dels quals han estat aportats per l’Ajuntament i la resta per Ports de la Generalitat. Es preveu que de cara al 2019 es faci una nova fase que consistirà en la instal·lació de més sacs pluvials. Així, en total, la intervenció assolirà els 180.000 euros.
 

FER UN COMENTARI