El premi de narrativa El Lector de l’Odissea, considerat el més transparent del país gràcies a la participació directa dels lectors en el procés de selecció de les obres finalistes, deixarà d’existir.

L’editorial RBA-La Magrana, que en els darrers quatre anys ha finançat bona part del certamen i ha assumit la publicació de l’obra guanyadora, ha anunciat que se’n desvincula com a conseqüència dels canvis interns de l’empresa, que ha decidit apostar únicament per autors consolidats dins el panorama literari català. Es repeteix, així, la mateixa situació produïda el 2014 quan Proa, després de 14 anys fent costat al certamen, hi va renunciar al·legant també canvis en la seva política editorial.

La dificultat de trobar una altra editorial compromesa econòmicament ha portat a l’organització a prendre la difícil decisió de posar punt i final a un certamen que, al llarg dels seus 18 anys de trajectòria, ha permès a autors poc coneguts però d’una qualitat inqüestionable fer el salt a la gran editorial.

Amb la mirada posada a Catalunya
Tot i que aquest 2017 no hi haurà convocatòria, l’organització ha anunciat que s’està treballant en la gestació d’uns nous premis d’abast nacional que mantindran el mateix caràcter i esperit que el premi de l’Odissea. Es tracta del certamen Els Lectors de Catalunya que, de la mateixa manera que el seu antecessor, presentarà la idiosincràsia d’atorgar un paper actiu i decisiu als lectors del país en la selecció de l’obra guanyadora.

Projecció a l’exterior
La intenció és que el premi pivoti al voltant de les més de 600 llibreries independents que hi ha a Catalunya, que donaran accés als seus clients a una plataforma informàtica on podran proposar i puntuar la millor obra publicada al país el darrer any des de la convocatòria del certamen. En lloc d’una dotació econòmica, l’obra guardonada es veurà compensada amb la seva traducció a l’anglès, francès, alemany, italià i castellà, amb l’objectiu de fer-ne difusió fora del territori català.

Tal com han explicat Carmel Carrillo i Josep Garcia, membres de l’organització de El Lector de L’Odissea, el projecte es troba encara en una fase molt embrionària. De moment, s’ha presentat a diverses institucions, editors, llibreters, associacions d’autors… La seva voluntat és que sigui un projecte de sector i que esdevingui un premi popular a l’alçada dels més prestigiosos certàmens literaris a obra publicada que hi ha avui en dia.

FER UN COMENTARI