Les ADF del Penedès passen a vigilar el bosc amb càmeres amb control remot

0
1278
Centre de control de les càmeres de les ADF.

La Federació d’ADF Penedès Garraf és l’autor d’un projecte pioner a Catalunya que va començar l’any passat a Subirats, de col·locació de càmeres de videovigilància en punts alts de muntanya per controlar les cortines de fum, i aquest any l’estendrà de manera generalitzada per les dues comarques. L’estiu passat es van col·locar vuit càmeres en punts alts de Subirats, com al Castell de Subirats, i en els propers dies se n’instal·laran onze més per tot l’Alt Penedès i Garraf, fins a un total de 19. Totes elles tenen una àmplia panoràmica dels boscos penedesencs, algunes d’elles fixes i altres giratòries, i estan monitoritzades des de l’oficina de la Federació i també des de la seu de comandament dels Bombers de la Generalitat.

Amb control remot
En els propers dies se n’instal·laran a Font-rubí (3), Olivella (2) i una més a Subirats, a Vilanova, a Castellví, a Sant Marçal, a Torrelavit, a Sant Quintí i a les Gunyoles.

El president dels ADF, Xavier Xortó, explica que aquestes càmeres “detecten qualsevol incidència que alteri la imatge, i quan detecta una cortina de fum avisa, es dispara l’alarma”, de manera que no cal estar les 24 hores pendent de la pantalla, alhora que suposa un estalvi en relació a la contractació de personal per al patrullatge de boscos i torres de guaita. A més, segons Xortó, els bombers a través de les càmeres reben molta informació: la ubicació de la columna de fum, si fa vent i en quina direcció, si és blanc o negre, difuminat o espès, etc.

Les ADF van presentar el projecte a la Mancomunitat Penedès Garraf a principis d’any, però malgrat haver entrat ja a l’estiu, encara no han signat el conveni ni n’han rebut el finançament per estendre’l arreu. Tanmateix, ja han comprat el material i estan disposats a instal·lar-lo amb fons propis, amb el compromís que tenen de finançament al 50% per part de Mancomunitat i Diputació. Wifi Penedès cedirà la seva xarxa d’internet sense fils per fer arribar les imatges al punt de control.

Nou rutes de prevenció
D’altra banda, la Diputació de Barcelona va posar en marxa abans de Sant Joan el seu 21è Pla de Prevenció d’Incendis Forestals, amb cinc rutes de control forestal i deu informadors a l’Alt Penedès, i quatre rutes, vuit informadors i quatre punts de guaita al Garraf.

FER UN COMENTARI