Agre debat d’Ordenances per la pujada –poc quantiosa– de l’IBI i la brossa al Vendrell

0
830
La pujada del 3,8% de la taxa de la brossa va ser un dels temes polèmics de les Ordenances.

Els vots de l’equip de govern de PSC-Cs-AV Platges van servir per aprovar dimarts a la tarda en ple telemàtic les Ordenances Fiscals de 2021, amb tota l’oposició votant-hi en contra. El debat va ser llarg, agre des del primer minut, amb invectives d’un regidor d’Hisenda Baltasar Santos (PSC) molt agressiu amb l’oposició, a qui acusà de populisme i de ser extrema dreta. I que va acabar confonent la seva proposta d’Ordenances amb les úniques possibles si es creia amb els serveis públics.

El moll de l’os de les Ordenances era l’increment del tipus impositiu de l’IBI de l’1,11% a l’1,14% i l’augment també del 3,8% del rebut de la brossa. Per no congelar Ordenances, en la línia de la majoria de municipis de la rodalia i de capitals de la vegueria, pel que li van ploure les crítiques al govern vendrellenc.

Santos va explicar prèviament al ple que l’alça de l’IBI, en un pis mitjà de 30.000 euros de valor cadastral, suposaria pagar entre 11 i 13 euros més a l’any. També comparava els 450 euros que es pagava de mitjana al Vendrell amb els 503 de Calafell, 567 de Vilanova o 687 de Cunit. També anunciava que els grans tenidors de pisos buits passarien a pagar un recàrrec de l’IBI del 50% a partir del tercer pis (al 2020 ha estat a partir del cinquè) i que hi hauria bonificacions per posar plaques solars.

Al 10% d’increment de la taxa d’escombraries de 2020 s’hi haurà de sumar el 3,8% de 2021, per compensar l’encariment del cànon de l’abocador (passa de 47 a 53 euros per tona). Aquest 3,8% equival a passar de 121 a 125,60 euros els pisos i a pagar-ne 153,62 les cases aïllades. Les excepcions són les famílies amb ingressos inferiors a 569 euros mensuals, i també una reducció del 25% en els comerços que la pandèmia ha obligat a tancar durant el confinament.

Gravar els pisos turístics

Finalment, els pisos turístics passaran de pagar 50 euros/any a 200, i a les empreses locals se’ls descomptarà el 50% el preu de posar publicitat a TV El Vendrell. Val a dir que el govern també volia pujar un 7,24% el preu del gual, per actualitzar-lo l’equivalent a l’IPC de 2011 a 2021, i apujar l’IPC de l’any el preu de l’ús de les instal·lacions esportives, que ha anat molt a la baixa. Però no ho ha pogut fer per deficiències tècniques i jurídiques, segons l’informe de Secretaria.

L’oposició en demana la congelació

La regidora no adscrita Mar Galeano (ex JxVendrell) creu “podríem haver estat més humils i no pujar impostos”, per bé que veu bé gravar els pisos turístics, bonificar la col·locació de plaques solars i que l’Ajuntament es faci càrrec del transport escolar no obligatori.

Òscar Blasco (Podem) va demanar la retirada de les Ordenances perquè “ara és el moment del rescat ciutadà i del teixit comercial”, i no d’haver pujat l’IBI un 10% en tres anys i la brossa el 14% en dos anys. Proposava també congelar el rebut de l’aigua i de la brossa, i comparava el tipus de l’IBI del Vendrell (1,14) amb els de Vilafranca (0,76), Vilanova (0,82) o Barcelona (0,80), entre altres.

Josep M. Llasat (Primàries) va presentar una esmena in voce, rebutjada per l’alcalde Kenneth Martínez perquè “està repetida i votada de fa una setmana”, que demanava bonificar el 100% de l’aigua, la brossa i les terrasses als comerços, i facilitar-los 20.000 hores de zona blava gratuïta, a repartir entre la clientela. També va dir que en un any normal hauria votat a favor de les Ordenances, però que l’Ajuntament “actua com si no passés res, i la primera obligació és ajudar els ciutadans i donar suport al comerç local”, congelant impostos i, si convé, endarrerint un any obres com la urbanització de Quatre Fonts.

Ajuts al teixit comercial

Josep Mercadé (Junts) va resumir les Ordenances així: “pugen l’IBI, pugen els residus un 14% en dos anys, pugen el transport públic i no pugen els guals i les instal·lacions esportives perquè no poden”. Al seu parer, “en aquest moment és totalment innecessari, és poc assenyat, no estem per pujades, estem per ajudar”. No entén, per exemple, que el govern vulgui actualitzar ara taxes que fa deu anys que no posen al dia. “No poden esperar?”, va preguntar-se. Entre les seves propostes hi havia la gratuïtat de la taxa d’obertura d’establiments, bonificar el 50% la taxa de les terrasses o permetre ampliar terrasses un 50% la superfície.

Lluís Navarrete va anunciar que Som Poble-ERC presentaria al·legacions a “una pujada que es fa d’esquena a la realitat actual”. Veu “desproporcionat” que en la situació actual l’Ajuntament prevegi incrementar els ingressos en 700.000 euros al 2021, i va insinuar que pugui tenir relació amb el sobrecost de quatre milions d’euros del projecte del Tabaris a Coma-ruga, “que han de pagar la butxaca de la ciutadania”. Navarrete també va denunciar que tot i la pujada, “cap mesura que presenten té progressivitat fiscal”. Com tampoc preveu la rebaixa de preu de la zona blava, com es va aprovar en el pla de reactivació. Finalment, el regidor republicà va assegurar que el Vendrell “tenim una de les pressions fiscals més altes cap a la ciutadania”, exemplificada amb els quatre augments de l’IBI dels darrers nou anys i una alça del 30%, quan l’IPC d’aquest període s’ha enfilat només el 7%.

FER UN COMENTARI