El projecte Vinyes x Calor, impulsat per un consorci encapçalat per l’Ajuntament de Vilafranca juntament amb Covides, Innovi i Nou Verd i finançat pel programa europeu Life, serà gestionat a partir d’ara per l’empresa municipal Aigües de Vilafranca. I és que, després de dos anys, el programa Life ha finalitzat i els socis del projecte volen donar-li continuïtat: “Tenim l’expertesa, el coneixement i les instal·lacions, ara toca començar a treure’n rendiment i d’això se n’encarregarà Aigües de Vilafranca”, anuncia el tinent d’alcalde i també president de l’empresa Municipal d’Aigües, Aureli Ruiz.

El projecte Vinyes x Calor aprofita les vergues de les vinyes dels pagesos associats a Covides per cremar-les i convertir-les en energia. L’aigua calenta sanitària que se n’obté serveix per escalfar diferents equipaments situats a la vora de les instal·lacions on es fa aquest procediment (just al costat de l’Arxiu Comarcal), com la llar d’infants El Parquet, l’escola Dolors Piera, l’Institut Nou i l’Arxiu Comarcal. Ara la intenció és que aquesta energia es pugui vendre a tercers.

El Consorci Sociosanitari Ricard Fortuny serà el primer client. Amb més de dos-cents usuaris, la calefacció del centre passarà a funcionar, en gran part, amb l’aigua calenta provinent de la caldera de Vinyes x Calor i això els farà disminuir els costos. “No s’està parlant d’un gran estalvi, però la qüestió va més enllà, es tracta de funcionar amb una energia neta”, explica Ruiz.

De moment no està previst que l’energia es vengui a clients particulars, sinó que es pensa en grans comunitats amb molts usuaris (centres sanitaris, equipaments esportius, etc.). Actualment la caldera està funcionant a un 50% de la seva capacitat i, segons Ruiz, amb la incorporació del centre Ricard Fortuny com a client, es pot arribar a un 85%. Ara per ara no es contempla la possibilitat de construir unes segones instal·lacions, tot i que no es descarta fer-ho en un futur: “Estem parlant d’una inversió molt gran i en aquesta primera fase no està previst. Tot i això, si més endavant es vol créixer, s’haurà de fer una caldera nova, segurament en un espai diferent, potser a l’Espirall o a la zona esportiva”, comenta Aureli Ruiz.

El projecte Vinyes x Calor ha estat premiat fa només unes setmanes amb el guardó europeu Best LIFE, el qual distingeix els projectes que si s’apliquen àmpliament, poden tenir un impacte més positiu sobre el medi ambient. “El fet que Aigües de Vilafranca s’encarregui de gestionar el projecte va molt en aquesta línia i n’assegura la continuïtat. A més, en tractar-se d’un ens públic, tots els beneficis que s’obtinguin revertiran en la millora del mateix projecte”, ha conclòs l’alcalde, Pere Regull.

La resta de socis de Vinyes x Calor s’han mostrat molt satisfets amb el pas endavant anunciat. Damià Deàs, president de l’Institut del Cava i representant del clúster Innovi ha fet una crida als cellers perquè perdin la por a fer el canvi a la biomassa com a combustible i així col·laborar en el creixement del projecte.

FER UN COMENTARI