Alarma per un projecte de línia de molt alta tensió que creuaria el Penedès de cap a cap

0
1206

El BOE va publicar el 28 de juliol l’anunci d’un projecte per crear una sèrie de parcs eòlics a Saragossa i Terol, que anirien acompanyats d’una línia de molt alta tensió (MAT) privada per evacuar l’electricitat que generessin i que creuarien l’Alt i Baix Penedès. El Butlletí Oficial de l’Estat sotmet a informació pública l’estudi d’impacte ambiental i la sol·licitud d’autorització del projecte.

La MAT entraria al Penedès per Masllorenç i passaria per la Bisbal del Penedès, Llorenç, l’Arboç, Sant Jaume dels Domenys, Castellet i la Gornal, Santa Margarida i els Monjos, Olèrdola, Santa Cugat Sesgarrigues, Avinyonet i Olesa de Bonesvalls, per acabar en una subestació elèctrica a Begues.

Ràpidament, el projecte ha rebut les primeres reaccions d’oposició des del Penedès. L’Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys ha anunciat que hi presentaria al·legacions, mentre que el de la Bisbal ha manifestat que s’hi oposa amb rotunditat perquè implicaria ubicar quinze torres d’alta tensió al llarg de vuit quilòmetres de cultiu del municipi, i passant molt a prop de zones urbanes.

La marca de vins escumosos penedesencs Corpinnat també ha expressat la seva oposició a la MAT penedesenca ja que “causaria un greu impacte al paisatge vitivinícola” per la qual cosa demana a les autoritats competents “que estudiïn una alternativa a aquest projecte”. També se suma a la incipient iniciativa per aturar el projecte l’associació Pro Vegueria Penedès, que pensa que el projecte es presenta a l’estiu perquè “es vol que passin desapercebuts i sigui difícil oposar-nos-hi o condicionar la seva tramitació”. Els pro Vegueria pensen que “portar electricitat verda des de l’ Aragó a la zona Metropolitana de Barcelona no és la manera de lluitar contra el canvi climàtic i millorar el medi, sinó que és continuar els monopolis que fan i desfan en energia”. L’alternativa que planteja és que cada municipi decideixi de quina manera vol produir l’any 2030 com a mínim la meitat de l’energia que necessiten les seves llars.

FER UN COMENTARI