Els animals van néixer l’any passat a Calafell i fins ara han estat custodiats al centre de recuperació del CRAM per alliberar-los en les millors condicions

La platja del Mas Mel de Calafell ha viscut un fet històric amb l’alliberament, per primera vegada al municipi, d’una quinzena de tortugues de l’espècie Caretta Caretta. Són alguns dels animals que l’estiu passat van colonitzar la platja de Calafell i que, durant un any, han estat custodiades a les instal·lacions del Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM).

Sota la mirada d’un centenar de persones -entre voluntaris, casals d’estiu i banyistes curiosos- els tècnics i oceanògrafs de la Fundació CRAM han deixat anar 14 exemplars, alguns dels quals duien fixat a la closca un emissor satel·lital. Amb aquest aparell, el centre podrà controlar la ruta que faran els animals, amb l’objectiu d’estudiar el seu comportament i veure si poden sobreviure al medi salvatge.

Segons explica l’oceanògrafa del CRAM, Silvia Giralt, la tortuga babaua té un índex de supervivència molt baix i, quan acaben de néixer, només sobreviu una de cada mil. “Quan arriben al primer any de vida, els nivells de supervivència creixen considerablement, per això les custodiem al centre durant aquest temps i les alliberem quan ja no són depradables”, afegeix Giralt.

De fet, des que les tortugues van sortir dels ous l’any passat, el CRAM ha fet una custòdia individualitzada de cada animal. Això vol dir que durant els primers mesos de vida, quan són més vulnerables, es va fer un control més exhaustiu, amb una alimentació controlada per cada animal. Un cop creixen es comença a preparar el camí cap l’alliberació, que consisteix en la seva naturalització, reduint i evitant l’impacte humà. Quan només falta un mes per ser alliberades, els tècnics del CRAM introdueixen factors naturals, com ara les corrents, oleatges i diferents animals perquè es puguin preparar per tot allò amb què es trobaran al mar. La finalitat d’aquest projecte és, segons Giralt, incrementar la supervivència d’una espècie que es troba amb moltes dificultats i, al mateix temps, conscienciar a la ciutadania.

En aquest sentit, el regidor d’Ecologia Urbana de Calafell, Aron Marcos, també coincideix amb el CRAM que“més enllà de l’aspecte natural de l’alliberament, “aquesta acció mobilitza a molta gent i explica molt bé que les platges són ecosistemes i no només un lloc on posar la tovallola”. Marcos també ha recordat que, a diferència del corriol camanegre, les tortugues no havien vingut mai abans a Calafell. “No estem parlant d’una espècie que hem recuperat, sinó d’una nova zona de colonització provocada pels efectes del canvi climàtic”, avisa.

Sobre la possibilitat de veure noves postes a Calafell o a altres platges del Baix Penedès enguany, els tècnics del CRAM expliquen que, a hores d’ara, no han localitzat postes de tortuga babaua a gairebé cap platja catalana. “Hem detectat algun rastre a la zona del Delta de l’Ebre, però sembla que, de moment, no hi ha nius”, apunten.

FER UN COMENTARI