El 24 d’agost l’associació de voluntaris Alytes, de Canyelles, va alliberar set xots en el marc del programa de reintroducció a la natura de diferents aus i animals que es desenvolupa al llarg de l’any al municipi. Els set exemplars, procedents del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrusa, es van deixar en caixes-niu que hi ha en diversos punts del municipi.

Els xots són animals migradors i l’objectiu és que tinguin un punt de referència on tornar la primavera que ve, un cop tornin d’Àfrica que és on marxen ara per passar els mesos més freds. Es deixen en caixes-niu perquè els boscos que ens envolten són molt joves i manquen de forats naturals on tirar endavant els seus polls.
alliberament-xots

La major part dels ocelles alliberats són joves, nascuts aquest mateix any, que han estat trobats per persones al bosc, fora del niu, i que amb molt bona voluntat han portat als agents rurals perquè se’n facin càrrec. Això no obstant, des dels organismes competents es recorda que qualsevol cria d’animal que es troba a la natura, en la majoria dels casos, té els seus pares a prop per cuidar-los i alimentar-los. Si els apartem dels progenitors i els portem a un centre d’acollida, les seves possibilitats de sobreviure es redueixen significativament, ja que en condicions normals, són els seus pares els que els ensenyen a buscar el manjar, caçar i reconèixer els seus depradadors.

Observacions d’aus migratòries
D’altra banda, coincidint amb el final d’estiu i l’inici de la tardor, el Parc del Foix acull un cicle d’observacions de migracions d’ocells. El programa l’organitza Còbit i també hi col·laboren els voluntaris d’Alytes en el cas de Canyelles. Aquestes observacions es fan entre el 26 de juliol i el 21 d’octubre en diversos punts del parc del Foix. I el Turó de les Tres Partions, a la Serralada del Pic de l’Àliga n’és un. Aquestes jornades d’observació són gratuïtes i obertes a tothom. La propera observació està programada per al 9 de setembre. La programació completa la trobareu aquí.

FER UN COMENTARI