El clúster agroalimentari vol ser el primer districte d’energia positiva i de CO2 negatiu del món i per fer-lo realitat cal una inversió de 180 milions d’euros

El grup Ametller Origen ha presentat aquesta setmana el projecte d’Agroparc que vol desenvolupar en 258 ha, majoritàriament al terme municipal de Gelida i una part també a Sant Llorenç d’Hortons. Es tracta d’un clúster agroalimentari, sostenible i circular pioner al món. L’Agroparc Penedès, tal com detallava el conseller delegat i co fundador d’Ametller Origen, Josep Ametller, es tracta d’un projecte que integra en un únic espai agricultura, ramaderia, agroindústria i energies renovables i fomenta la innovació, genera ocupació i prioritza la sostenibilitat: “L’Agroparc representarà  la simbiosis entre l’agricultura extensiva, l’agricultura tecnificada, la ramaderia, l’agroindústria i la generació d’energies renovables. Un canvi de paradigma en el sector alimentari, tot prioritzant l’eficiència energètica, la minimització de la petjada hídrica i de carboni, l’ús de múltiples fonts d’energies renovables i una mobilitat 100% lliure d’emissions”.

L’any 2016 l’empresa ja va presentar un projecte que davant la dificultat d’encaix urbanístic i amb l’oposició de tots els grups ecologistes, finalment no va tirar endavant. “Des de llavors n’hem après i hem treballat molt per reformular-lo, repensar-lo i millorar-lo, avui presentem un projecte molt més madur, un districte agroindustrial únic i de referència al sud d’Europa”, explicava Josep Ametller. Respecte al primer projecte, l’actual pràcticament dobla l’espai: “L’Agroparc d’avui és més gran  perquè incorpora el polígon industrial de Can Juncoses el qualens permet instal·lar tota l’activitat agroindustrial”, manifestava Ametller. I és que, efectivament, la inclusió d’aquest polígon industrial ja qualificat però encara per desenvolupar és la millora més destacable respecte el projecte anterior, ja que, permet desencallar la complexitat d’integració urbanística.

Un districte agroecològic únic

Amb una inversió prevista de 180 milions euros (en el projecte del 2016 aquesta quantitat era de 50 ME), Ametller pretén crear un projecte únic que concentri tota la seva activitat i que ho faci esdevenint el primer districte d’energia positiva i de CO2 negatiu, és a dir, que consumeixi menys del que es genera i que s’elimini menys Co2 del que es recuperari.

En les 258 hectàrees que es preveu que tingui, l’Agroparc comptarà amb hivernacles, arbres fruiters, granges de cabres i d’ovelles, una zona agroindustrial fragmentada en tres espais per minimitzar l’impacte visual i paisatgístic, una zona logística, així com totes les oficines de l’empresa. També es contempla que incorpori un espai per a la recerca i desenvolupament del sector agrari perquè esdevingui un nexe de connexió entre universitats i centres de recerca del país amb d’altres de punters d’arreu.

Pel que fa a l’extensió agrícola, l’Agroparc preveu destinar 90 ha al cultiu de vinya i arbres fruiters i 10 ha més per hivernacles tecnificats. Aquests últims tindran formes aterrassades per evitar l’impacte visual i es preveu que ocupin l’espai de les Planes de Can Batlle Vell. Els fruiters estarien situats a Can Mata, així com els panells fotovoltaics. I és que 12 ha estaran ocupades per plaques solars instal·laddes al fons de les valls per evitar ser vistes des dels punts careners. Finalment, les granges es construiran a la zona de la masia La Talaia.

L’activitat agroindustrial es situarà tota al polígon de Can Juncosa. En aquesta zona qualificada com a sòl industrial però encara per desenvolupar s’hi concentraran els obradors i tota la logística. L’equip d’arquitectes del projecte, Batlle i Roig, assenyalava que l’espai industrial es fragmentarà en tres grans peces per no causar tan impacte paisatgístics. D’aquesta manera, els obradors quedaran al costat de la via de l’Ave, per sota s’hi construirà la nau logística semienterrada i amb una plaça de maniobres amagada, mentre que hi haurà un altres espai per intercomunicar el sector agrícola i el logístic.

A banda, també hi haurà una biofactoria per depurar l’aigua, una planta de reciclatge per recuperar els envasos que els clients podran retornar a les més de 160 botigues que l’empresa té arreu del país, diverses basses d’aigua, així com les oficines que acolliran la seu d’Ametller.

Sostenibilitat i tecnologia

La sostenibilitat, la circularitat i la tecnologia són els tres eixos vertebradors d’aquest projecte. L’empresa penedesenca indica que vol evitar l’emissió de 1.400 tones de Co2 a l’any i per aconseguir-ho optimitzarà els recursos hídrics, amb el tractament i regeneració de les aigües residuals a través d’una biofactoria, combinarà diferents sistemes de generació energètica renovable com la fotovoltaica, el biogàs i la biomassa i apostarà per la mobilitat 100% lliure d’emissions.

Amb la mirada al 2025
Ametller Origen va registrar el projecte d’Agroparc divendres passat a l’Ajuntament de Gelida i aquest ara l’haurà de revisar i tramitar cap a la Generalitat. Tot sembla indicar que aquest primer pas serà ràpid, ja que l’equip de govern gelidenc veu amb molts bons ulls el projecte. L’alcaldessa de Gelida, la republicana Lluïsa Llop, va subratllar la millora del projecte actual respecte el del 2016: “representa una evolució millorada en moltíssims aspectes. Estem davant un projecte molt més madur i més dimensionat que serà molt important pel Penedès i per Gelida, que ens permetrà caminar cap a l’agroregió del futur, que aportarà llocs de treball i impulsarà el desenvolupament econòmic al nostre municipi. Des de l’Ajuntament volem acompanyar aquest projecte que s’implantarà de manera sostenible i adaptada al territori”, indicava.

Si s’obté el vist-i-plau de la Generalitat i s’atorguen tots els permisos, Ametller vol començar a construir-lo el més aviat possible i poder obrir portes el 2025, tot i que apunten que dependrà en bona part de la capacitat d’obtenir finançament que tinguin. És per això que han anunciat que presentaran el projecte als fons europeus.

L’impacte econòmic de l’Agroparc es xifra en 433 milions en activitat productiva i es preveu que es generin 3.100 llocs de treball entre directes, indirectes i induïts.

L’any 2016, quan es va presentar per primera vegada el projecte d’Agroparc, diverses entitats ecologistes s’hi van oposar. En aquesta ocasió, Ametller Origen diu haver presentat i explicat prèviament el projecte a diversos d’aquests col·lectius i confia que comptarà amb el seu vist-i-plau.

FER UN COMENTARI