Ametller ha presentat aquesta setmana el projecte d’Agroparc. Ho ha fet abans del que tenien previst, després que la setmana passada el col·lectiu ecologista Bosc Verd el tragués a la llum i s’hi mostrés en desacord. I ho han fet, afirma Josep Ametller, per explicar amb detall un projecte que encara està en fase molt inicial i que “anant ràpid no començarà a fer-se realitat fins el 2018”.

Davant un auditori del Vinseum ple, amb la presència del delegat de la Generalitat, el director de l’IRTA i els alcaldes de Sant Llorenç d’Hortons i Gelida (els dos municipis on es preveu projectar l’Agroparc i que en un principi han acceptat la proposta), els germans Ametller van explicar que l’objectiu del projecte és divulgar la seva filosofia i convertir-se en la punta de llança d’una nova manera d’entendre l’alimentació sense residus químics “volem que l’Agroparc sigui pioner en la producció d’aliments purs”. A més, van anunciar que treballaran amb el concepte de balanç net d’emissions “amb uns plantejaments d’ecologia industrial pioners a nivell mundial”.

Si tira endavant, l’Agroparc ocuparà unes 121 ha de sòl no urbanitzable “perquè és el lloc on s’han de desenvolupar els usos agroalimentaris” expliquen, a la vegada que subratllen que tota la part logística i més industrial anirà fora d’aquest emplaçament, en sòl urbà i industrial. Quant al sòl protegit, afirmen que el projecte “no està inclòs dins de cap àmbit protegit, ja sigui Xarxa Natura 2000 o PEIN ni cap zona de corredor ecològic i tots els fondos i zones boscoses protegides assenyalades en els planejaments territorials es respectaran”.

Edificis soterrats
Està previst que l’Agroparc inclogui diferents edificis com granges, obradors, celler de vins, cervesaria, un hostalet rural, l’àrea de gestió, un centre d’interpretació agroalimentària i un edifici d’investigació de l’IRTA, entre d’altre. “L’ocupació a nivell d’edificacions és d’un 0,4% sobre les 121 ha, ja que un 74% de la superfície construïda que estarà soterrada o semisoterrada” expliquen.

A dia d’avui el projecte de l’Agroparc es troba en fase de consultes. Segons els màxims responsables de l’empresa, s’ha redactat un avanç d’un pla especial i s’ha presentat als dos ajuntaments implicats que ja l’han tramès al departament de Territori perquè en faci una evaluació ambiental preliminar i dictamini les mesures correctores pertinents.

Per Josep Ametller, el projecte s’aniria desplegant per fases i en cap cas abans del 2018. L’empresa calcula la inversió en uns 50 milions d’euros i preveuen que generi uns 700 llocs de treball directes.

FER UN COMENTARI