Ametller vol construir un agroparc de 121 ha en sòl no urbanitzable de Gelida i Sant Llorenç

0
5524

El grup ecologista Bosc Verd ha posat el crit al cel en tenir coneixement ara fa un mes de la presentació a la Generalitat d’un avantprojecte per part del Grup Ametller, per construir un macro agroparc en sòl no urbanitzable entre Sant Llorenç d’Hortons i Gelida. El projecte, que està en fase embrionària però que es planteja amb un termini d’execució –per fases– de cinc anys, no és poca cosa: 121,37 hectàrees, que inclourien una zona industrial al capdamunt d’un turó, de 14,2 hectàrees, on s’hi concentraria l’elaboració de productes alimentaris; tres granges (de cabres, gallines i vaques) de 3,14 ha; un hotel que ocuparia 1,41 ha; un aparcament de 2,87 ha, una zona d’hivernacles (3,42 ha); cultius de vinya, oliveres, cereals, fruiters i verdures; 2,22 ha en vials de connexió; una depuradora, una bassa d’aigua, una planta de compostatge, una planta de tractament de residus i valorització, un cellers de vins i caves, una cerveseria, un molí d’oli, magatzems agrícoles, un edifici de control, els serveis centrals d’Ametller Origen, un museu, una agrobotiga, una central de trigeneració i una xarxa de túnels per donar serveis a totes les instal·lacions, entre altres. La inversió prevista s’acosta als 50 milions d’euros.

Plataforma veïnal
Segons Bosc Verd, es tracta d’una instal·lació de grans dimensions on s’hi traslladaria tota la producció i distribució de productes agroalimentaris de l’empresa. Jordi Asensi vol subratllar que la ubicació és “en sòl no urbanitzable que està protegit als dos municipis”, per la qual cosa s’hi oposa frontalment. Dilluns a les 8 del vespre farà a l’Escorxador de Vilafranca una xerrada informativa sobre el projecte, que podria convertir-se en l’origen d’una plataforma veïnal contrària al pla.

boscverd

I és que a banda dels dos planejaments urbanístics locals, l’espai natural, de bosc, vinya i rieres, també gaudeix protecció del Pla Director de l’Alt Penedès i del Pla Territorial Metropolità de Barcelona, de la Carta de Paisatge de l’Alt Penedès.

Segons Jordi Asensi, “aquest Agroparc tindrà un fort impacte ambiental zona perquè està projectat per què el puguin visitar 200.000 persones anualment; donarà cobertura a 154 botigues del grup (actualment en té 80), i a la instal·lació de botigues dins de superfícies comercials; també es vol comercialitzar quatre milions d’ampolles de cava i vi, dos milions de litres de cervesa i 50.000 menús diaris”. Al seu parer, el que està fent Ametller és “especular” ja que el preu del sòl no urbanitzable és “infinitament més baix” que l’industrial. Bosc Verd, doncs, s’oposa a la “humanització” d’un l’espai que és “corredor natural” entre els parcs naturals de Montserrat i de les muntanyes d’Ordal.

FER UN COMENTARI