L’Ajuntament de Calafell ha donat llum verda al pla de gestió, planificació i recuperació de les seves platges. Ho ha fet després de conèixer les conclusions de l’informe elaborat pel geòleg Xavier Roig, que alerta de la greu erosió que ha patit el litoral en els darrer anys. En aquest estudi, Roig ha xifrat el retrocés de les platges calafellenques, que se situa entre els 2,5 i quatre metres anuals.

Ara, aquesta important pèrdua de sorra es vol revertir amb el nou pla de gestió. Es tracta d’un full de ruta que ha rebut el vistiplau de tots els grups municipals i que, a partir d’ara, marcarà les línies que cal seguir per completar la protecció a llarg termini de les platges de Calafell.

Deconstruir la façana litoral, una de les propostes

El document planteja un total de nou actuacions que estan basades en la diagnosi geoambiental d’en Xavier Roig. L’Ajuntament de Calafell ja ha posat en marxa alguna d’elles, com ara les accions que tenen a veure amb l’ampliació de les zones dunars, l’eliminació de la vegetació al·lòctona o els canvis en la gestió de la neteja mecanitzada de les platges. “Renaturalitzar les platges és l’única forma de fer-les més resistents als temporals i aconseguir estabilitzar-les”, admet el regidor d’Ecologia Urbana, Aron Marcos.

L’Ajuntament de Calafell ha col·locat unes 25.000 plantes per retenir la sorra. // LA FURA.

El consistori, però, ha fet un pas més enllà i a aquestes se sumen noves propostes, com la de reduir el trasllat de sediments, canvis i distribució dels serveis de les platges, propostes de retenció de volums d’arena en períodes hivernals i, per últim, processos de deconstrucció de la façana marítima. Aquest darrer punt és, de fet, un dels que genera més controvèrsia i dificultats a l’hora d’executar-lo. Des de l’Ajuntament, però, assenyalen que estudiaran l’eliminació d’algunes construccions com la plaça del Mil·lenari, que és on la platja presenta una erosió més gran.

Aron Marcos s’ha mostrat satisfet amb l’aprovació del pla i l’ha comparat amb el pla general que regula el municipi: “És el marc de referència sobre el que després es distribuiran els espais per al bany, per als camps esportius sobre la sorra o per a les guinguetes”.

FER UN COMENTARI