APMA Garraf es mobilitza contra el parc eqüestre de l’autòdrom Terramar, que segueix la tramitació

1
1372
Caminada organitzada per APMA Garraf diumenge a la zona de l'autòdrom.

L’Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient (APMA) del Garraf va organitzar diumenge una caminada de descoberta dels valors culturals i naturals de l’antic autòdrom de Terramar i de denúncia del projecte urbanístic que preveu fer-hi un hipòdrom i complex hoteler, que els ecologistes consideren “clarament desproporcionat i especulatiu”. Hi van participar una trentena llarga de persones, entre ecologistes, veïnat del barri de Rocamar, de Sant Pere de Ribes i de Sitges. L’objectiu de la caminada era fer un reconeixement de l’entorn que pot quedar afectat pel “macroprojecte, d’iniciativa privada”, que comportaria la presència d’entre 700 i 2.000 cavalls a la zona, tres hotels de quatre o cinc estrelles, amb unes 250 places hoteleres, i el conseqüent impacte sobre medi ambient.

Tot i que d’entrada, l’APMA no veu malament la conversió de l’espai en desús en un centre de promoció d’activitats eqüestres, que veuen preferible al circuit de cotxes de carreres que hi havia hagut, l’entitat hi ha presentat al·legacions oposant-s’hi per l’afectació sobre la riera de Ribes, espai natural protegit i únic corredor biològic natural que connecta espais protegits com el Parc Natural del Garraf, els Colls i Miralpeix i el Parc Natural d’Olèrdola. També denuncien que el projecte suposaria doblar el total de places hoteleres que avui dia hi ha al terme municipal de Ribes, a més que causarà un impacte directe sobre Sitges, que té a tocar.

Des d’APMA Garraf s’afirma que “si parléssim de molts menys cavalls, de la rehabilitació de la masia històrica de Can Sidós com a equipament hoteler i cap més de nova planta, de respectar el conjunt d’oliveres, de millorar (no ampliar) només els accessos que no pertorben els espais naturals protegits, de mantenir intactes els espais d’interès agrícola i paisatgístic, seria tota una altra cosa”.

La caminada es va fer unes setmanes després que el ple de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes aprovés provisionalment la modificació del pla general a la zona de l’autòdrom per tal de fer possible el projecte, en uns terrenys que són majoritàriament agrícoles. Va ser en un ple del 17 de desembre en què veïns de Ribes van protestar contra la requalificació, que ara es troba a mans de la Generalitat.

Al ple, el regidor d’Urbanisme Fran Perona (PSC) va dir que el projecte “té sensibilitat amb el patrimoni històric i natural de l’autòdrom i del seu entorn” i que s’han tingut en compte les propostes veïnals, d’entitats i organismes supramunicipals. Óscar León (Cs) valora positivament que s’hagin incorporat esmenes i que els informes mediambientals siguin favorables a una iniciativa empresarial que té un important “potencial dinamitzador”.

Inundable i inviable

Xavier Pascual (ERC), per contra, el va qualificar de “pelotazo” i va alertar dels riscos d’inundabilitat de la zona i va denunciar la manca de consens amb el veïnat de Rocamar. També va dir que els llocs de treball que crearia serien de baixa qualitat i que tots els beneficis serien per a Sitges. Alejandro Conde (Fem Poble) va criticar que un projecte d’aquesta índole tindria una repercussió ambiental de 1.674 tones de CO2 emeses a l’any per la presència dels cavalls. Conde va recordar que hi havia presentat al·legacions per qüestions com el tractament d’aigües residuals per la presència de l’activitat eqüestre, la manca d’hidrants i la inviabilitat econòmica del projecte. També va demanar que si s’aprovava, es compensés la pèrdua d’espai de l’aparcament amb terreny agrícola. Tomàs Carandell (Construïm) donar per bo que es vulgui recuperar l’autòdrom i generar-hi activitat econòmica, però va criticar l’impacte ambiental que tindrà; que el projecte “no està prou lligat a l’activitat històrica del municipi ni se n’ha demostrat la viabilitat”, i entén també que el projecte s’està tramitant amb una certa ocultació amb la ciutadania, fet que “genera indefensió”.

Projecte “garantista”

Fran Perona va replicar que l’avaluació ambiental es va fer fa un anys i mig i es va posar a exposició pública, i que el projecte es pot consultar al web de l’Ajuntament, de manera que veu el procés com a totalment “garantista”. També va assegurar que no es requalifica sòl, ja que ja està qualificat com a “activitat econòmica”, i va afegir que només la iniciativa privada en garantirà el manteniment “ja que és un patrimoni privat”. Finalment, va recordar que l’empresa promotora s’havia compromès a compensar les urbanitzacions de Rocamar i Minivilles.

1 COMENTARI

  1. M´agraderia participar dels vostres projectes sobre la natura
    Les meves dades personals son:
    Estanislau Canet Gual
    edad 77 anys (jobilad)
    vei de St Pere de Ribes

FER UN COMENTARI