APMA i CVC denuncien Componentes Vilanova a la Fiscalia de Medi Ambient

0
1734
Joaquim Martí, Maribel Ruíz, Jaume Marsé i Xavier Rosset, en una foto d'arxiu.

L’Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient del Garraf (APMA) i el Col·lectiu Veïnal contra la Contaminació (CVC) van presentar el 15 d’octubre a la Fiscalia de Medi Ambient sengles denúncies contra la contaminació atmosfèrica i acústica de la foneria d’alumini Componentes Vilanova. Les dues entitats ecologistes no han volgut esperar més ja que confien poc en les administracions públiques competents (Generalitat i Ajuntament). “Quan anem a la Generalitat, només sentim arguments favorables a la indústria”; i l’Ajuntament no pot compatibilitzar la indústria amb noves promocions i pren massa part a favor de l’empresa”, ha dit l’advocat del CVC, Joaquim Martí.

També per prevaricació

En aquests hi ha dos fronts judicials oberts: per una banda, el recurs contra la resolució de la Generalitat per autoritzar “la legalització del canvi substancial de l’activitat de la fàbrica, que no és una ampliació, sinó que convaliden el que fa anys que duen a terme”. Si no es reconeix el recurs, el lletrat afirma que presentaran un contenciós administratiu.

Per altra banda, hi ha les denúncies per delicte ambiental i també per prevaricació mediambiental presentades a la Fiscalia. Martí explica que “l’afectació en el medi ambient no és només pel soroll, sinó per la salut de les persones, és un atemptat al dret a la vida”. L’advocat espera que cap al febrer-març de 2020 es resolguin.

Veïnat i ecologistes creuen que Componentes hauria d’introduir millores mediambientals en la seva producció, que hauria d’anar reduint fins a traslladar-se fora de la zona urbana i deixar en aquesta zona periurbana només l’activitat comercial i d’oficines, ja que l’activitat industrial i la residencial “són incompatibles”.

Maribel Ruíz recorda que des de 2006 hi ha una sentència del TSJC que dictamina que Componentes està en zona urbana. A més, té interposada una denúncia per contaminació d’aqüífers; disposen d’informes mèdics “que diuen que l’exposició prop de la fàbrica és perillosa, sobretot el benzè”, que és inodor, s’escampa amb l’aire i té un radi d’afectació de tres quilòmetres (és a dir, tot Vilanova, les Roquetes i Ribes).

“Patim una contaminació molt greu amb productes molt tòxics i cancerígens”, sentencia Xavier Rosset. I encara afegeix: “som la població que té més benzè de tot Catalunya”. Quant al soroll, Jaume Marsé afirma que “allò és un infern”.

Els afectats també creuen que l’estudi que va fer la UPC al 2018 està molt bé perquè detecta puntes de contaminació il·legals, i demanen que s’estengui als 365 dies de l’any. Consideren que fe la mitjana anual és una manera de fer que surti menys contaminació que la real.

FER UN COMENTARI