L’ICATMAR ha agafat mostres del Port de Vilanova, Tarragona i Barcelona

Un estudi de l’Institut Català de la Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR) ha quantificat que, al litoral central de Catalunya, hi ha una densitat 13,7 quilograms de plàstic per quilòmetre quadrat. És el resultat de diverses mostres que s’han agafat al litoral penedesenc i, més concretament, al port de Vilanova i la Geltrú, Tarragona i Barcelona.

Els mostrejos, que s’han dut a terme amb embarcacions de pesca d’arrossegament en el període que va des del setembre de 2020 a l’agost de 2021, han detectat “una important presència de plàstic en aquestes zones”. Una acumulació que, segons l’estudi, coincideix amb les zones d’alta concentració d’habitants.

Un 60% dels plàstics són tovalloletes

L’estudi conclou que d’aquests 13,7 kg, gairebé un 60% corresponen als plàstics associats a les tovalloletes d’un sol ús, concretament el 59,3% del total. Després dels plàstics, es troba un altre conjunt de materials que, en pes, representen el 36% del total de la brossa: l’escòria i el carbó cremat dels vaixells de vapor precipitat al fons marí.

Segons l’estudi, en el cas de la zona de Vilanova, Barcelona i Tarragona, la fusta (25%) i el vidre (19%) també esdevenen residus abundants en un tram de costa especialment “castigat”. El mateix document afirma que la majoria d’aquests residus es troben principalment al fons marí, a una fondària d’entre 75 i 200 metres.

A partir d’ara, l’ICATMAR, òrgan dependent de Direcció General de Política Marítima del Departament d’Acció Climàtica, realitzarà anualment aquesta mostra i caracterització de la brossa del fons marí per observar-ne l’evolució.

FER UN COMENTARI