Aprovació urgent del parc eqüestre i de motor a l’autòdrom Terramar de Sant Pere de Ribes

0
1365
Imatge virtual de les graderies del projecte.

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat va celebrar divendres per primer cop les comissions territorials d’urbanisme de manera simultània i virtual, presidides pel secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra. Els ordres del dia només incloïen els expedients que el Govern català considera indispensables per a la protecció de l’interès general o per al funcionament bàsic dels serveis, i entre ells hi havia, de manera destacada, l’aprovació definitiva del projecte per implantar un centre d’esdeveniments relacionats amb el món eqüestre i del motor, a l’antic autòdrom de Sant Pere de Ribes. La recentment creada Comissió Territorial d’Urbanisme del Penedès, doncs, va donar el seu darrer ok a convertir les pistes en desús de l’autòdrom Terramar, en un nou pol d’activitats econòmiques.

La modificació puntual del planejament urbanístic de Sant Pere de Ribes preveu implantar un centre d’esdeveniments esportius, culturals i de lleure a l’espai de la pista, que es conserva, i en un dels seus laterals. A la pista es podran alternar, en funció de l’època de l’any, activitats eqüestres de competició, i altres activitats de lleure i esportives a l’aire lliure. En concret, es preveuen tres concursos, exhibicions o competicions de cavalls de gran format anuals (amb uns 1.200 animals) i un de petit format, amb 900 cavalls. També s’hi podran celebrar festivals, fires i mostres de vehicles d’època o relacionades amb el món del motor, excloent les carreres de cotxes.

Aquests usos es complementaran amb la construcció de dos hotels amb una capacitat d’entre 250 i 260 places, i amb espai per a usos terciaris i per a un equipament públic.

Finalment, al sud de la pista, entre el circuit i la riera de Ribes, s’implantaran els usos relacionats amb el motor. S’aprofitarà part d’edificacions existents per habilitar un espai d’exhibició, tallers i magatzem vinculat al món del motor.

Oposició ecologista

El grup ecologista APMA no està d’acord amb la aprovació del projecte per les “greus conseqüències ambientals” que tindrà amb la construcció de tres hotels, un aparcament a la zona de vinyes de 3.200 places i l’afectació del connector biològic entre els Colls i Miralpeix i el parc del Garraf. A més, considera que el Departament de Territori ha fet un ús “pervers, il·legal i antidemocràtic” del Decret de l’estat d’alarma ja que emprant eines telemàtiques per a la seva aprovació “no garanteix el dret a la participació democràtica” i, a més, cola el projecte com si fos “indispensable per a la protecció de l’interès general”. També el ple de l’Ajuntament ribetà havia aprovat telemàticament el 31 de març el conveni urbanístic amb tots els requeriments formulats per la conselleria. APMA denuncia que no ha pogut defensar la seva moció d’oposició al projecte ni als plens de Vilanova ni de Sitges, i es queixa que avançant vint dies la reunió de la Comissió d’Urbanisme, prevista pel 27 de maig, s’impedeix la seva participació en el projecte: “l’excusa era evitar oposició i protestes contra el projecte”.

Finalment, el grup ecologista demana a la Generalitat declari nuls de ple dret els acords presos en la Comissió d’Urbanisme del Penedès de 8 de maig i que s’esperi que es resolguin les mocions presentades per APMA els ajuntaments de Sant Pere de Ribes, Vilanova i Sitges.

FER UN COMENTARI