Estem a punt de tancar un dels anys més complicats que es recorden. El coronavirus, aquest nom llarg i rebuscat que fa nou mesos ens costava recordar i pronunciar i que des de fa temps forma part del nostre dia a dia, ha marcat un 2020 ple de canvis. Hem modificat la manera de relacionar-nos, de conviure, de treballar, de consumir, de cuidar-nos, de comunicar-nos… Nou mesos després, i convivint encara amb la covid-19, Nadal irromp per recordar-nos que, malgrat tot i molt probablement amb més motiu que mai, cal celebrar (evidentment, amb totes les mesures que les autoritats sanitàries fixen per evitar la propagació del virus).

Més enllà de la celebració religiosa, Nadal és sobretot sinònim d’àpats consistents, de brou fumejant, d’aviram rostit, de copes sempre plenes i a punt per brindar, de llargues sobretaules al voltant de safates plenes de torrons i neules…

Tots aquests àpats ens brinden estones i moments entranyables, però també suposen hores i hores de feina per a les persones amfitriones. L’organització i elaboració de les menges nadalenques comença ja unes quantes setmanes abans, pensant el menú a fer tenint en compte els gustos de tots els comensals, les intoleràncies i al·lèrgies alimentàries, els vins i escumosos que millor maridaran amb cada proposta, etc. Un cop definit el menú i els plats alternatius, toca anar a comprar; per tots és sabut que l’anticipació és la millor aliada per la butxaca, d’aquí que sigui important comprar bona part dels ingredients alguna setmana abans de la Nit de Nadal si es vol estalviar algun euro. A partir d’aquí, a les amfitriones els queden hores al davant tancades a la cuina, vigilant l’escudella, controlant el xup xup, fent el rostit, enroscant canelons… una feinada!

De restaurant 

No és d’estranyar que cada vegada siguin més les famílies que decideixen encarregar el menjar o trobar-se directament en un restaurant per celebrar la Nit i el dia de Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any o Reis. I és que, a més d’estalviar-se les hores de cuina, si es va de restaurant, tampoc hauran d’encarregar-se de parar taula per a l’ocasió i –el millor– desparar-la i rentar tota la vaixella.

Com hem indicat al principi, tanquem un any difícil i és moment de gaudir del nostre temps al màxim i d’aprofitar cada minut d’aquest Nadal per compartir-lo amb les persones que estimem, encara que sigui en grups de deu si estem a casa o en taules de sis al restaurant. I no se’ns acut millor manera d’aconseguir que aquest temps sigui de qualitat que deixant la cuina en mans dels experts, és a dir, dels restauradors, un dels col·lectius que més està patint els efectes econòmics d’aquesta pandèmia.

Tant si s’opta per encarregar els menús i celebrar els àpats a casa, com si es decideix anar de restaurant, els avantatges són nombrosos. Per començar, l’oferta de plats que els restauradors presenten per a tots aquests dies que vindran és enorme: des de les propostes més tradicionals de Nadal (escudelles, canelons, rostits d’aviram, peix…) fins  als més agosarats (entrants divertits, cuina contemporània…), ideals per a aquells que volen posar un toc de modernitat i innovació a taula. Tots els plats són elaborats i cuinats per professionals i amb productes de primera qualitat, per la qual cosa l’èxit està pràcticament assegurat. A més,  el fet que es  puguin demanar menús tancats o plats individuals fa que no hi hagi restes i no s’hagi d’estar fins a mitjan gener menjant el que ha sobrat de Nadal.

Celebrar-ho tot

Entre el 24 de desembre i el 6 de gener hi ha fins a cinc o sis àpats en majúscules, però…, què passa la resta de dies? Més enllà de la nit de Cap d’Any, qualsevol nit és bona per sortir a sopar i regalar-se un bon àpat. Tots els restaurants obren portes aquests dies amb infinitat de propostes gastronòmiques a l’abast de les butxaques més diverses.

Els restaurants recomanats

→ El Racó del Pago 
Ctra. N-340 km. 1.223 Av. Barcelona s/n. El Pago (Subirats)
restauranteelracodelpago45@gmail.com
692 911 795

→ L’àpat càtering
Botiga de Sant Sadurní. 93 891 34 60
Botiga Vilafranca 93 890 62 67
Obrador 93 709 83 53

→ Restaurant Sumoll
Ctra. Sant Sadurní, km 8 La Granada
93 897 50 89

→ Bar restaurant Paco
Av. Cal Rubió, 36 Els Monjos
www.restaurantepaco.com
93 898 03 76

→ Restaurant Can Bellés
Carrer Amàlia Soler, 179 Vilafranca del Penedès
93 817 43 63

→ Restaurant Cal Pau Xich
Av. Catalunya, 3 Guardiola de Font-rubí
93 897 91 36 – 93 897 93 82
@restaurantcalpauxich

→ Embotits artesans Cal Valls
Carrer Sant Julià, 12 Vilafranca –  93 890 09 02
Plaça Constitució, 1 Vilafranca – 93 892 02 07
www.xarcuteriescalvalls.com

→ Restaurant braseria El Caliu
Carrer Casal, 26 Vilafranca
elcaliu9@gmail.com
93 891 55 20

→ Restaurant El Barretet
Castellet i la Gornal
93 102 22 69

→ Braseria La Mossegada
Avinguda Rei Pere I, 18 – 20 L’Arboç
jcpfpf@gmail.com
977 67 18 03 – 600 43 07 92

→ Celler de l’Estació
Plaça de l’Estació, 1 Vilafranca del Penedès
elcellerdelestacio.info@gmail.com
658 917 898

→ Cal Soler
calsoler@calsoler.com
93 899 20 03 – 93 892 29 29
www.calsoler.com

→ Hotel Fonda Neus. Sant Sadurní d’Anoia
fondaneus@fondaneus.com
www.fondaneus.com
93 891 03 65

 

FER UN COMENTARI