La Comissió Santa Maria 2020 ha anunciat que al setembre, just acabada la Festa Major, començaran les obres de rehabilitació de la teulada de la basílica. Aquesta obra, valorada amb uns 550.000 euros, és la intervenció més important que es preveu dur a terme des que l’any 2009 es va elaborar el Pla Director per la rehabilitació de l’edifici i arribarà després de la restauració de la façana principal i els dos campanarets i, posteriorment, la façana sud. Per fer front a l’obra, impulsen la campanya “Apadrina una teula”.

Les obres començaran just acabada la Festa Major i tot i que la voluntat de la Comissió i dels arquitectes és fer la teulada nova de cap a cap amb una única intervenció que s’allargarà pràcticament un any, tot dependrà dels diners que es compti al moment. És per això que, per si de cas, es contempla la possibilitat de fasejar l’obra en tres fases i començar per un primer terç de la teulada.

Les obres de la teulada estan pressupostades en uns 550.000 euros i tal com explicava un dels dos arquitectes, Joan Gavaldà: “no pretenem fer una coberta gaire diferent de l’actual, sinó que el que volem és que sigui segura i instal·lar aïllament tèrmic que protegeixi els elements inferiors”. Justament, sota la teulada s’hi instal·laran unes passarel·les per poder accedir a la teulada “aquestes passeres faran que puguem accedir a l’edifici i conèixer i entendre la seva història des d’una perspectiva diferent”, va afegir Jordi Romero, l’altre arquitecte.

“Apadrina una teula”

Les obres començaran al setembre perquè des de la Comissió Santa Maria 2020 es té una partida per començar a fer-hi front. Tal com comentava Josep Ribas “recentment hem tingut una subvenció d’uns 50.000 euros i això sumat a les diferents col·lectes, ha fet que ens decidíssim a tirar endavant l’obra”. Així i tot, la quantitat que falta per cobrir fins al més de mig milió d’euros és gran, per això des de la comissió han impulsat la campanya “Apadrina una teula”. “Entenem que l’edifici és del Bisbat, però forma part del patrimoni local, per això fem una crida a tots els vilafranquins i molt especialment a les empreses i institucions perquè hi col·laborin”, manifestava Ribas. La campanya consisteix a recollir aportacions que van dels 10 fins als 200 euros, amb donacions úniques o periòdiques. Per fer la donació es pot fer a través de les butlletes que es repartiran per diferents punts de la vila o bé directament a qualsevol oficina del Banc Popular.

A banda d’aquesta campanya, s’han impulsat altres iniciatives amb la mateixa finalitat: es vendran tres models de postals (la imatge de Sant Fèlix, la façana de la Basílica i la Cripta) per un euro cadascuna; es recolliran donacions a la bústia pro restauració situada prop del baptisteri de l’església; per la Festa Major es començarà a vendre loteria; i també es vendran, per encàrrec, figures de guix de la imatge de Sant Fèlix.

 

FER UN COMENTARI