Arrenca la vessant més protocol·lària de l’FM de Vilanova amb el convit a la festa

0
663
Òscar Guerrero (Pastorets) i Desirée Vidal (Gitanes), fent el convit a la festa major.

La festa major més atípica de la història de Vilanova ha arrencat aquest matí amb el primer dels actes protocol·laris programats, revestit de l’excepcionalitat que serà, que està essent, el comú denominador de tot el que es pugui fer. Des de l’auditori Eduard Toldrà, dos representants dels balls de Gitanes i dels Pastorets han fet un convit a la festa retrospectiu, informatiu, històric i també emocionat, que ha volgut recordar d’on neix aquest acte i perquè es fa tal com es fa.

Òscar Guerrero, en representació dels Pastorets, i Derisée Vidal, en nom de les Gitanes, els dos balls quarantins de la festa major vilanovina, han llegit a dues veus un convit diferent. Han començat recordant que al 1985 el valencià Josep Piera va encetar una tradició de convidar algun escriptor o escriptora dels Països Catalans a fer el convit, després de fer-li durant uns quants dies de “cicerone” per la ciutat per conèixer com es preparava per a l’ocasió, i amb l’esperança que després pogués recordar-se de Vilanova en els seus textos literaris. El 2020, any d’excepcions, s’han trencat amb la tradició. N’hi haurà moltes altres, d’excepcions: el convit es fa a l’Auditori, i no al Saló de Plens; amb la gent guardant distàncies de seguretat, i no apilada fins a no deixar-hi cabre ni una agulla; no hi haurà balls folklòrics; i els Pabordes de 2020 repetiran experiència l’any que ve. A més, en acabar el convit, en comptes dels 12 morterets, a les 12 del migdia, se n’han tirat 24, repartits entre cap i cap de la rambla (plaça de les Neus i monument a Francesc Macià).

En el mateix acte, on no hi podia mancar la música tradicional dels Ministrers de la Vila-Nova, com a obertura i com a cloenda, la regidora de Cultura Adelaida Moya ha recordat que serà una festa major “adaptada” que vol “mantenir l’essència de la festa major”, i l’alcaldessa Olga Arnau hi ha donat la benvinguda, ha remarcat la necessitat de no abaixar la guàrdia davant la pandèmia i ha expressat la voluntat vilanovina de “mantenir viva la festa major encara que sigui en una expressió mínima”.

Demà dimecres, a mig matí, hi haurà l’ofici i la renovació del vot del poble dins l’església. Sense balls i, com tot, amb accés limitat i restringit.

FER UN COMENTARI