Assetjament a l’escola, un gran problema

0
1382

Segons un estudi de l’organització Save The Children publicat l’any passat, un de cada deu estudiants de tot l’Estat espanyol va informar que havia estat objecte d’assetjament escolar i el 6,9% considerava que havia estat víctima de ciberpersecució, és a dir, l’assetjament que es fa a través de les xarxes socials. L’estudi, fet a partir de qüestionaris que van respondre 21.500 estudiants, adolescents d’entre 12 i 16 anys, mostrava que la majoria havien rebut insults, i un de cada tres escolars agressions físiques.

Les dades són molt preocupants i reclamen una acció decidida i conjunta de tot el sistema educatiu. És per això que el Departament d’Ensenyament de la Generalitat ha impulsat enguany un programa d’innovació pedagògica amb el nom de #aquiproubullying, per posar l’accent en el problema, fins ara menysvalorat per molts amb la frase “Són coses del jovent”, i implicar els mateixos joves en la detecció del problema.

Un exemple de la relativa importància que li donem al problema està en la participació dels centres que han cregut en la necessitat del programa, un percentatge molt petit de centres educatius catalans, menys del 5%. En podrien ser menys encara. Dels 140 centres que hi participen enguany, una part prou representativa és del Penedès.

El fet que els joves es comuniquin amb insults, gestos de menyspreu, violència o que s’imposi l’assetjament com a forma d’expressió és un reflex del mirall que projecta part de la nostra societat, i hauríem de posar-hi tota la nostra atenció. Programes com el “Kiva”, nascut a Finlàndia, o “Dando pasos hacia la paz”, nascut al País Basc, són algunes de les propostes d’intervenció més populars que fins ara s’han implantat. La identificació del problema i la protecció de la víctima són vitals, però també ho és el tractament que en fem perquè les víctimes no són només els agredits. Els agressors, els espectadors que animen i els observadors que no hi intervenen en casos com aquests també són víctimes. Malauradament coneixem casos d’assetjadors que es comporten així perquè en un moment determinat també van ser assetjats.

FER UN COMENTARI