L’Ajuntament de Subirats ha aturat les obres de construcció del nou celler i magatzem de les Caves Castell de Sant Antoni, i ha obert un expedient disciplinari al promotor de l’obra, Pere Canals Ventura, després de comprovar que l’edifici que estan construint (ja pràcticament aixecat) no s’avé amb el projecte d’obra que van presentar a l’Ajuntament i que va aprovar la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona.

La llebre la va aixecar Aternativa Subirats-CUP quan fa unes setmanes va comprovar que l’obra, executada a la finca del camí del Sot,  s’havia desplaçat uns metres respecte al projecte inicial i això feia que no tingués tanta superfície soterrada com es preveia: “s’està construint un magatzem que no es correspon amb el projecte presentat, i d’un edifici que havia de ser semisoterrat i que pràcticament quedava integrat, s’està aixecant un magatzem que tapa un aflorament de roca i que és completament visible des de diferents punts de Subirats i Sant Sadurní”.

Protecció del sòl no urbanitzable

Davant d’això, la CUP va portar al  ple municipal l’aprovació d’una moció demanant que s’iniciés una revisió del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal, acompanyant-lo d’una ordenança de protecció del paisatge. La moció també  demanava que l’Ajuntament es dotés de mecanismes d’inspecció i revisió per evitar abusos de promotors. “Cal establir mesures de protecció de punts sensibles i regular de forma més efectiva la construcció en sòl no urbanitzable, especialment quan es desenvolupen activitats agroindustrials”, manifestaven.

L’obra va començar el mes de març i no s’ha aturat fins fa unes setmanes, una demora que els cupaires veuen “poc comprensible” tenint en compte que s’havia advertit prèviament que l’obra no s’estava executant com s’havia informat.

Pel que sembla, l’empresa promotora al·lega que va haver de traslladar l’edifici uns metres per motius geològics. Ara, amb l’obra aturada, el que està fent és refer el projecte per portar-lo de nou a aprovació.

L’alcalde del municipi, Pere Pons, coincideix amb la CUP que cal regular més la protecció del paisatge, ja que el POUM de Subirats es va aprovar l’any 2013, però va començar-se a treballar nou anys abans: “Hi ha aspectes que ja han quedat desfasats i convé revisar-los. Subirats fa una aposta valenta pel paisatge i, per tant, caldrà que busquem mecanismes per regular més”, anuncia. Per l’alcalde, una opció viable seria crear una ordenança en aquesta matèria.

FER UN COMENTARI