Aquest cap de setmana han començat els actes del Carnaval de Vilanova i amb ells ha obert el primer punt lila dels cinc que l’Ajuntament ha previst amb l’objectiu que esdevinguin  espai de referència físic on qualsevol persona que vulgui informació, que hagi estat víctima o testimoni d’una agressió sexual, sigui masclista o homòfoba, es pugui adreçar. Aquest primer punt lila va estar obert tot dissabte a la nit a fora l’Envelat, on tenia lloc un dels balls de mantons, mentre que els altres quatre se situaran en tres ocasions a la plaça de la Vila: divendres 21 per l’Arrivo de 21 a 04 h,  dissabte 22 pel Ball de Mascarots de 22 a 04 h, i dimarts 25 pel Ball del Vidalot de 23 a 04.30 h. Diumenge 23, es tornarà a ubicar fora de l’Envelat durant el Ball del Comparser de 22 a 05 h.

Enguany hi haurà quatre Punts Lila més que l’any passat. Tots ells oferiran informació i primera atenció, i disposaran d’un espai tranquil per als casos en què sigui necessària una atenció més específica. Durant aquests actes hi haurà els quatre agents de convivència fent una tasca d’informació i prevenció itinerant, i es comptarà també amb el suport de les entitats organitzadores que ja disposen de personal voluntari a les barres, format específicament. “La prevenció i la lluita contra les violències masclistes és cosa de tots, tots en som corresponsables. Per això és imprescindible que hi hagi una formació  per saber en quins casos actuar i com”, anunciava la regidora de Convivència i Equitat, Marta Guinda. En aquest sentit, l’any passat es va fer una formació adreçada a les entitats que organitzen esdeveniments i a les persones voluntàries que ho desitgen, i enguany se’n farà una al mes de març i una al mes de setembre.

Per contemplar no només els Punts Lila sinó totes les actuacions que cal endegar per gaudir d’un oci segur sense violències sexuals, el Ple municipal d’aquest dilluns té previst aprovar el Protocol Comunitari de Prevenció i Abordatge de les violències sexuals en l’espai públic. Un document que ha estat elaborat en un procés comunitari entre entitats socioculturals de la ciutat i la Regidoria de Convivència i Equitat.

 

 

FER UN COMENTARI