Al Vendrell s’hi està gestant, des de l’endemà mateix que es decretés el tancament de bars i restaurants per aturar la pandèmia, la constitució d’una agrupació de bars i restaurants del municipi (nucli i platges), que s’ha fixat com a primera prioritat revertir la important càrrega impositiva que han de suportar de l’Ajuntament, en un moment en què han de tenir portes tancades o, a tot estirar, servir menjars/begudes per emportar. La seva facturació, segons el dia i l’establiment, oscil·la entre el 10% i el 20% d’una jornada normal. I els ERTO formen part del seu paisatge habitual.

De moment hi ha un grup de treball de sis locals, però són 115 ja els bars i restaurants (dels 400 que hi ha al municipi) que s’integren al grup de whatsapp amb què es comuniquen. Fa dos divendres van fer una primera concentració davant les portes de la Casa de la Vila, amb sorpresa seva que hi baixessin a donar suport –sense que parlessin– l’alcalde i alguns regidors de govern (també de l’oposició). La sorpresa va ser seva quan quatre dies després, dimarts de la setmana passada, el ple de l’Ajuntament, amb els vots del govern de PSC-Cs-AV Platges, aprovada unes Ordenances Fiscals que no recollien cap de les seves demandes de congelació fiscal. “Demanem que es congelin les taxes de la brossa i de les terrasses, aquest 2020 ja ens han cobrat les dues”, diu Dani Ribares, de La Fàbrica del Pernil. I hi afegeix Jessi Pérez, d’El Tast: “si tanquem el dia 15, el 16 i el 17 ja ens ho cobraven; hem demanat al Kenneth Martínez que no ens ho endarrereixi, que doni ajuts per pagar les taxes, però ens va dir que té el pressupost tancat i que no es podia fer res, quan en altres ajuntaments sí que han fet”. I no en tenen prou amb què se’ls redueixi el 25% la taxa de la brossa pel 2021. “L’ajut el necessitem ara, hi ha quatre o cinc restaurants que ja han tancat i no tornaran a obrir, altres que estaven a punt d’obrir i ja els han cobrat la brossa i la llicència d’obertura”, afirma Pérez, que afegeix: “s’han rigut de nosaltres”.

Una altra de les seves demandes urgents a l’Ajuntament és que obri els lavabos dels serveis municipals al públic, o bé en col·loqui de portàtils a la via pública, ja que en la situació actual no tenen permès de deixar entrar ningú als seus establiments, i sovint es topen amb la incomprensió de la gent.

Davant d’aquesta situació, dilluns al matí els restaurants vendrellencs van realitzar una marxa lenta de vehicles que va col·lapsar durant poc més d’una hora el centre del Vendrell. Hi van participar uns 130 vehicles, entre proveïdors, distribuïdors i propietaris de locals. Van sortir de la zona escolar, van desfilar pel centre, fins al polígon de les Mates. i van tornar al centre, amb una bona estona de parada a la Rambla. Es volien fer sentir, ho van aconseguir, i si no hi ha reacció municipal seguiran fent accions de protesta. Calculen que el tancament de bars i restaurants afecta més de 2.000 persones al Vendrell.

La futura agrupació de bars i restaurants està centrada ara en la sortida de la crisi de la covid, però també té idees per a més endavant, com participar en l’organització dels actes que es facin a la via pública al Vendrell, o una organització de la ruta de tapes oberta a tots els bars i restaurants que hi vulguin prendre part, ja que segons Ribares, fins ara s’organitza en petit comitè i sense donar la possibilitat a la majoria de participar-hi.

FER UN COMENTARI