Bosc Verd i SOS Penedès al·leguen per intentar que es desestimi el parc eòlic a Pontons

0
588
Pontons.

Els grups ecologistes Bosc Verd i SOS Penedès han presentat durant aquest mes de gener al·legacions a l’avantprojecte de parc eòlic de Pontons i a la línia elèctrica d’alta tensió que es construiria entre Pontons i Vilafranca, per demanar que no tirin endavant, atès el greu impacte ambiental que suposaria. Les seves al·legacions es basen en quatre arguments.

En primer lloc, sostenen que el diagnòstic presentat per l’empresa promotora del parc eòlic té poc rigor científic ja que està basat en bibliografia, sense cap treball de camp que l’avali, i omet espècies d’interès per a la biodiversitat de la serralada prelitoral. Ocells com el botxí, la tórtora, la merla roquera, que estan amenaçades; rapinyaires que nidifiquen a la zona on hi hauria els molins de vent, com l’àliga marcenca, l’aligot, l’esparver, el duc, l’astor o el falcó pelegrí. També que és zona de pas o de caça de l’àliga daurada o l’àliga cuabarrada, entre altres. I la línia d’alta tensió és una de les principals amenaces d’electrocució de les aus.

En segon lloc, denuncien que el parc es projecta en un espai protegit pel Pla Director de l’Alt Penedès i sobre connectors ecològics com les Capçaleres del Foix, El Montmell – Marmellar i Sistema Prelitoral Central, i “Ancosa-Montagut – El Pla del Penedès – Muntanyes de l’Ordal” i el ZEIC-P4 “Ancosa-Montagut – El Foix”. En aquest sentit, els ecologistes estan en contra d’industrialitzar els connectors ecològics del Penedès.

En tercer lloc, rebutgen que s’industrialitzi un espai agroforestal amb nou aerogeneradors de 5,5 MW de potència que agafarien una alçada de 200 metres (el triple que el campanar de Santa Maria, de Vilafranca), amb un gran impacte visual que perjudicaria l’enoturisme, a banda dels accessos que caldria adequar (de sis metres d’amplada) i la nova subestació elèctrica.

I en quart lloc, Bosc Verd i SOS Penedès creuen que l’impuls de les energies renovables no s’ha de fer amb projectes de gran envergadura sinó que s’hauria de fomentar l’autoproducció, amb projectes per cobreixin la demanda energètica de proximitat.

FER UN COMENTARI