L’Ajuntament de Calafell vol desenvolupar un projecte de regeneració de les platges del municipi amb l’objectiu de retenir sorra i compensar els efectes dels temporals i, al mateix temps, enriquir la diversitat biològica de la franja litoral.

El projecte té un cost de 130.000 euros i consisteix en afavorir l’aparició de petites dunes en les quals s’hi acumuli sorra de forma natural, com passava antigament amb els madalers.

Prova pilot
De moment des del consistori fa uns mesos que s’ha començat a treballar en una prova pilot per assajar dos sistemes de retenció de sorra diferents i poder valorar d’aquesta manera quin aconsegueix retenir més sorra. En dos indrets diferents de les platges s’estan provant dos sistemes: la plantació d’espècies típiques de les platges i l’acumulació de restes de vegetació marina. De moment, les restes de vegetació marina semblen resultar les més eficaces per retenir la sorra.

Per poder tirar endavant aquest projecte l’Ajuntament ha demanat una aportació econòmica a Costes de l’estat. Segons el consistori, el servei provincial de Costes s’hi ha interessat i s’ha compromès a buscar un possible finançament, dins de les seves línies de subvencions a la lluita contra el canvi climàtic.

Des de l’Ajuntament s’insisteix que la renaturalització és un sistema que garanteix resultats a llarg termini i amb un cost econòmic molt inferior a les aportacions de sorra.

FER UN COMENTARI