Una seixantena de tortugues, serps, iguanes i camaleons s’han instal·lat a Calafell durant les últimes setmanes. Són els primers exemplars que han arribat al nou Centre de Recerca i Educació Ambiental (CREAC), ubicat a l’antiga biblioteca de Segur, de la mà de l’antiga Escola de Natura de Parets del Vallès. Ara, sota el nom de CREAC, l’entitat aussmirà la gestió d’aquest nou espai, pioner al Baix Penedès i a tota la demarcació de Tarragona.

Tots els animals que ha acollit el centre en aquesta primera fase són espècies recuperades del carrer, que s’han escapat d’algun habitatge on les havien comprat com a mascotes. També hi ha animals que han estat abandonats o bé cedits per famílies que han vist que no se’n podien fer càrrec. El director del CREAC, Dani Fernández, ha celebrat la posada en marxa de l’equipament perquè la majoria de centres estan “saturats” i, si no, “la majoria d’aquests animals haurien mort”. Però a més donar-los una nova vida, l’herpetòleg destaca que el CREAC també estarà centrat en potenciar la tasca pedagògica per acostar a la ciutadania “totes les problemàtiques” amb què s’han trobat amb els animals recollits fins ara. Aquesta tasca divulgativa es farà en un espai que tot just s’està acabant de condicionar. La previsió és que estigui en marxa aquest mateix estiu.

El centre també podrà actuar com a centre de recollida de tot tipus d’animals, fins i tot les serps verinoses. La Generalitat ha autoritzat que el CREAC se’n pugui fer càrrec, en lloc de sacrificar-les, com passa habitualment quans els Mossos d’Esquadra els intervenen als seus propietaris. El regidor de Medi Ambient de Calafell, Aron Marcos, destaca la importància de disposar d’un centre que permeti recollir tot tipus d’animals, no només exòtics: “Resolem un problema de servei municipal, garantim el benestar dels animals i, alhora, col·laborem a nivell científic”. El CREAC tindrà capacitat per a quasi 600 exemplars.

Potenciar la criança del Tritó del Montseny

Paral·lelament, el centre rebrà aviat les primeres larves de Tritó del Montseny. Aquesta serà una de les línies principals de treball del CREAC, que vol potenciar la seva criança de manera que, en un futur, es puguin reintroduir als torrents del Parc del Montseny. Fernàndez recorda que el Tritó del Montseny és una espècie en “perill crític” d’extinció, ja que només queden uns 1.500 exemplars a tot el món.

L’Ajuntament de Calafell ha invertit uns 30.000 euros en habilitar i cedir l’edifici, que estava en desús des de l’any 2019, quan la biblioteca es va traslladar al Port de Segur.

FER UN COMENTARI