Dijous passat al matí la multinacional japonesa Nissan anunciava la decisió de tancar les tres fàbriques de la Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu. 3.000 treballadors directes perdien la feina i 25.000 més d’empreses proveïdores més podrien fer-ho.

La notícia queia com un gerro d’aigua freda a Santa Margarida i els Monjos, on hi ha localitzades més d’una empresa proveïdora de Nissan. La més afectada és, sens dubte, Calsonic-Kansei, que des de l’any passat havia estat adquirida per la multinacional Magneti Marelli. Aquesta empresa treballa pràcticament de manera exclusiva per a Nissan i, per tant, veu perillar la seva continuïtat. Actualment a Calsonic hi ha 77 treballadors que estan en situació d’ERTO i el component que fabriquen per a la marca japonesa són radiadors.

La incertesa dels treballadors
L’alcaldessa de Santa Margarida i els Monjos, Imma Ferret, es va posar en contacte amb l’empresa ja la setmana passada. Va poder parlar amb el departament de Recursos Humans, que va explicar-li que tot el que sabien era pel que estava apareixent els mitjans. “Els treballadors estan vivint aquests dies amb incertesa. Com a Ajuntament ens posem al seu costat per al que els faci falta”, comenta Ferret. Una setmana després aquesta incertesa continua, ja que, segons alerta UGT, cap de les empreses proveïdores i auxiliars de Nissan ha rebut encara cap comunicat oficial per part de l’empresa japonesa sobre el tancament de les seves tres plantes de producció. “Això fa que els treballadors encara no sàpiguen a quina situació atendre’s, ni tampoc s’hagi pogut començar a negociar res”, comenta Francesc Rica, secretari general UGT Anoia-Alt Penedès-Garraf. “El cas de la Nissan posa en evidència la gran dependència que té el sector industrial català de les marques estrangeres”, comenta Rica, tot i que assenyala que, a vegades, tenir la seu al territori tampoc és cap garantia, tot recordant el trasllat de l’empresa Ceràmiques del Foix (Roca), també a Santa Margarida i els Monjos l’any 2013.

Poca afectació a Alfisa
Tot i que amb molta menor mesura, una altra empresa de Santa Margarida i els Monjos afectada pel tancament de les tres fàbriques de Nissan a Catalunya és Alfisa, amb 105 treballadors. Segons CCOO, un 10% de la producció d’aquesta empresa és per a Nissan. Manuel Cantero, responsable de comunicació i participació d’aquest sindicat al Baix Penedès, Alt Penedès, Anoia i Garraf, explica que l’empresa actualment té aplicat un ERTO fins a l’octubre i que per ara no es pot plantejar fer cap acomiadament.

A Santa Margarida i els Monjos, segons dades recollides per l’Ajuntament, la crisi provocada per la covid-10 ha portat 60 empreses a presentar un ERTO i l’afectació total d’aquesta mesura perjudica 1.221 treballadors.

Sense afectació al Garraf i Baix Penedès
Pel que fa a la resta de la vegueria, al Garraf i al Baix Penedès no hi haurà cap afectació significativa. A l’Anoia, en canvi, la situació és molt diferent, ja que hi ha fins a deu empreses del sector de l’automoció, algunes de les quals treballen en bona part per a Nissan.

FER UN COMENTARI