L’Associació Garraf Coopera i la Plataforma Defensem l’Ortoll-Sant Gervasi, amb el suport logístic i econòmic de l’Ajuntament de Vilanova, han decidit impulsar un camp de treball internacional per recuperar l’entorn natural de l’Ortoll-Sant Gervasi, una enorme zona verda de 98 hectàrees, situada a només 10 minuts del centre de la ciutat, que és considerada un dels últims paratges sense urbanitzar de què disposa el litoral català.

El camp de treball, que tindrà lloc entre el 19 d’agost i el 3 de setembre, comptarà amb 25 joves que hi participaran de manera voluntària, 10 dels quals són de Vilanova i 15 procedents de diferents països. L’objectiu de la iniciativa és restaurar un espai que pot esdevenir un veritable pulmó verd per a la ciutat i posar en valor la seva tradició agrícola i ramadera. De fet, el camp es complementarà amb el projecte de recuperació de l’antic Camí Ramader de la Marina, un camí mil·lenari que travessava el país des de la Cerdanya fins a Vilanova, impulsat recentment pels ajuntaments de Santa Margarida i els Monjos, Lluçà i Llívia i al qual ara també s’ha afegit el de la capital del Garraf.

Els treballs, tal com ha explicat el coordinador del camp, Roger Pérez, se centraran a la zona del Turó del Sèu i consistiran a recuperar murs mitjançant la tècnica de la pedra seca, realitzar una petita excavació arqueològica per localitzar la fàbrica del sèu, documentada el 1907, i eliminar plantes invasores per recuperar els camins ramaders. Els joves, a més, complementaran la seva estada amb activitats de lleure, excursions o visites a la ciutat i a l’entorn, així com formació i estudi sobre la història local, arqueologia i la flora de la zona.

Més enllà dels treballs de millora, el camp vol esdevenir un espai d’aprenentatge, formació, educació i sensibilització mediambiental mitjançant el treball voluntari i cooperatiu amb la finalitat de despertar la consciència per la transformació social.

A banda del finançament de l’Ajuntament i de l’ajut per allotjar els 25 participants al Molí de Mar, el camp compta també amb el suport de diverses empreses del territori.

FER UN COMENTARI