Avui divendres, 27 de gener, s’escau el Dia Internacional de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat, decretat per les Nacions Unides per commemorar l’alliberament del camp de concentració d’infausta memòria d’Auschwitz, a Polònia, el 27 de gener de 1945, i també per denunciar els horrors del feixisme. La Fura ens hem volgut afegir a la commemoració dedicant-hi el Tema de la Setmana. Al llarg de set pàgines ens capbussem en el món tenebrós dels camps nazis i ho fem no només aportant una pinzellada del que va ser el règim concentratori del Tercer Reich alemany, sinó també vinculant-lo amb el present. Perquè la història és conèixer el passat, sí, però aquesta coneixença ha de ser una lliçó perquè els errors comesos no es tornin a repetir. Com explica en el seu article l’historiador Ramon Arnabat, el genocidi perpetrat pels nazis no va ser l’obra d’un boig sinó una acció molt ben planificada i que va comptar amb la complicitat i connivència de tot un poble culte, llegit, fet que encara ho fa més sorprenent.

Les commemoracions de passatges de la història són, en alguns casos, per enaltir-los. En aquest cas és un intent de prevenir que no torni a passar mai més. Hi ha milers i milers de persones, molts d’ells estudiants, que han visitat al llarg dels últims anys aquests espais de memòria que són els camps nazis. I tots, tots, han tornat transformats. Veure amb els propis ulls el que s’ha llegit als llibres, vist en pel·lícules o documentals, o per internet, és la millor vacuna per frenar l’avanç del feixisme, del negacionisme i dels populismes que banalitzen el terme nazi.

És obligat aquí parlar d’uns altres camps de concentració. El món mira cap a una altra banda mentre Grècia, Turquia i els Balcans són plens de camps de concentració de sirians que fugen de la guerra amb l’esperança de poder viure en pau. Cert, allà no hi ha treballs forçats, ni assassinats, ni forns crematoris. Però és inhumà el tracte vexatori, denigrant, que Europa (el món civilitzat?) els està/estem donant. No hi veieu cap paral·lelisme?

FER UN COMENTARI