Canvi climàtic, preu de l’energia i pobresa energètica

0
202

Quan el febrer de 2007 el grup d’experts de l’ONU va donar a conèixer a París les seves conclusions sobre el canvi climàtic, ni les persones més pessimistes creien que els fenòmens provocats per aquest canvi es desenvoluparien tan de pressa. Avui ja estem davant una situació alarmant a escala mundial. La sequera extrema es repeteix amb una freqüència inusual, les pluges torrencials, el desglaç imparable de les glaceres, els macro incendis forestals, la superació dels rècords en l’increment de les temperatures i canvis en la flora o la fauna són ja força perceptibles.

Cal actuar, també i urgentment, a nivell local. La creació d’una Oficina Municipal de Transició Energètica i d’una comunitat energètica local, proposades per Vilafranca en Comú i aprovades per unanimitat pel ple, són dues bones iniciatives, com ja s’està demostrant en altres municipis. Aquesta oficina hauria de facilitar a veïns i veïnes informació sobre tràmits legals, possibles subvencions i orientació en general per adoptar mesures tendents a lluitar contra el canvi climàtic i els seus efectes sobre la població. La comunitat energètica local hauria de ser el començament de l’autonomia energètica de la vila. Per altra banda, el constant increment del preu de l’energia (llum, gas, aigua, gas-oli…) comportarà l’augment de l’anomenada pobresa energètica.

Davant d’aquesta situació, és indispensable que l’Ajuntament adopti una actitud compromesa i proactiva davant del problema i amb les competències pròpies o amb la pressió sobre altres administracions i l’oligopoli energètic; que cerqui possibles solucions que permetin fer la nostra vila més sostenible, més justa i a l’avantguarda del progrés, la justícia social i la defensa del futur de la vida humana i el nostre planeta.

Montse Romagosa i Agustí Villarroya

Vilafranca en Comú

FER UN COMENTARI