Canvi d’hora

1
1186

La nit de dissabte a diumenge va tornar a canviar l’hora. Cada mig any, la mateixa cançó. Una mesura que es va adoptar a les acaballes del franquisme amb l’objectiu d’aprofitar la llum natural i estalviar energia, de comú acord entre la majoria de països de l’Europa occidental arran de la crisi del petroli de 1974. Això passava fa 45 anys, però ara, quin sentit té això? Cap ni un. A les 6 de la tarda ja és fosc i són moltes les oficines, botigues, fàbriques, empreses en general, que tenen obert i a ple rendiment i, per tant, el moviment horari no els afectarà en res. Igualment, ara es fa clar a les 7 del matí i no a les 8, i l’activitat laboral no es veu condicionada per la claror natural. En tot cas, el que es guanya per davant, queda compensat amb el que es perd per darrere. I més ara que, com diu Fabian Mohedano, un dels principals impulsors del pacte per la reforma horària a Catalunya, tothom té nevera, aire condicionat, televisor… i l’estalvi energètic es calcula que no supera els 14 milions d’euros a tot Catalunya (o tres euros per llar). Una minúcia, tenint en compte que el jet lag que en penja provoca importants problemes de salut en col·lectius com el de la gent gran.

Hi ha una cosa positiva, i és que en un tema que s’ha de fer –per anar bé– de comú acord amb tots els països de la Unió Europea, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que tot just s’acaba de retirar, ara fa un any va recomanar la supressió dels canvis d’hora periòdics a tot el continent i mantenir el de l’estiu. La seva recomanació no és poca cosa, ja que en qui recau la potestat d’eliminar la mesura és en la Comissió Europea. I no hi ha consens, malgrat que una consulta popular que va ser contestada per ni més ni menys que 4,6 milions d’europeus es va manifestar en un 80% a favor de deixar de fer anar les manetes del rellotge amunt i avall cada sis mesos, i que el Parlament Europeu es va posicionar el març a favor d’abolir el canvi d’hora el 2021.

Per la nostra part, fins al 2021 el govern de l’Estat no preveu posicionar-se en aquesta matèria i el govern de la Generalitat ha encarregat un informe que defensa que l’horari d’hivern és millor, en cas que s’acabi eliminant un dels dos. El debat, doncs, és obert i ben obert. De fet, fa anys que ho està. Convindria començar-lo a tancar.

1 COMENTARI

  1. No sé si l’horari d’estiu o d’hivern és millor, però el que seria “natural” és que anéssim amb l’hora del sol… Oportuna reflexió, la d’aquest editorial.

FER UN COMENTARI