Es canviaran tots els fanals i es construirà una planta de biomassa a Sant Pere de Ribes

0
1256

La Unió Europea ha concedit una subvenció dels fons Feder per valor de 750.000 euros a l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes per al projecte de renovació de totes les lluminàries públiques del municipi (5.427 en total), que se substituiran per làmpades led, i per a la construcció d’una planta que generi energia a partir de la biomassa. La subvenció és un baló d’oxigen en l’estratègia municipal de lluita contra el canvi climàtic, l’estalvi energètic i també l’eficiència energètica.

A quatre anys vista
L’Ajuntament va presentar als Feder un projecte valorat en 1,6 milions d’euros, dels quals n’ha obtingut el finançament del 50%, de manera que “només” haurà d’assumir la meitat del cost. Un milió serà per al canvi massiu de lluminàries (actualment són de vapor de sodi i de vapor de mercuri) i els 600.000 restants, per a la construcció d’una planta de biomassa i per a la transformació de la caldera de gas de l’Espai Blau en una caldera de biomassa. El Consistori té temps per desenvolupar el projecte fins al 2020, i per a més endavant es planteja obrir també una planta d’assecament i emmagatzematge de les restes de poda, així com la progressiva instal·lació de calderes de biomassa per subministrar energia a tots els equipaments municipals.

La planta es farà en un solar municipal del polígon Vilanoveta, atès que la normativa determina, segons l’alcaldessa Abigail Garrido, que ha d’estar en un espai industrial, per evitar molèsties veïnals de soroll. S’alimentarà principalment de pi blanc, a partir de les aclarides que es puguin fer en parcel·les municipals o de propietaris de boscos propers amb qui s’arribi a acords. I la planta tindrà unes dimensions que permetin donar un servei d’àmbit comarcal.

Amb aquesta aposta pels llums de baix consum i per l’energia renovable l’Ajuntament calcula que reduirà a la meitat la seva factura energètica, que ara és de mig milió d’euros anuals, i en cinc anys tindrà la inversió amortitzada.

Solucionar avaries
D’altra banda, l’Ajuntament substituirà tres quadres elèctrics a Ribes i tres més a les Roquetes, que alimenten 497 i 430 fanals, respectivament, i el seu cablejat, per uns de nous. Es tracta dels quadres que donen més de la meitat de les avaries de llum que hi ha a la via pública. La substitució serà progressiva, al llarg d’aquest any i del que ve, amb una inversió de 340.000 euros.

FER UN COMENTARI