Tot és a punt per a la celebració, els dies 3 i 4 de desembre, de la Fira de Santa Llúcia de Canyelles, que enguany arriba a la seva vintena edició. És la segona fira nadalenca de Catalunya per volum de visitants, només superada per la que es fa davant la catedral de Barcelona, i per davant de les de Vic i d’Espinelves. Enguany espera superar els 72.000 visitants que va tenir l’any passat. I, de fet, ho té tot a punt perquè així sigui.

1. 20 anys de Fira

És tradició que a la comarca del Garraf el Nadal arribi més aviat a Canyelles. No només pels llums decoratius que ambienten els carrers, sinó perquè la fira de Santa Llúcia que s’hi organitza cada any a primers de desembre s’ha convertit en un reclam de primer ordre per anar a buscar aquells elements que fan falta per al pessebre o per al guarniment de la casa. Aquesta és la punta de llança de tota una fira que ocupa 22.000 m2 al centre del poble, que arriba a les 350 parades, i que s’hi disposés de més espai, encara en serien més. S’hi poden trobar parades de temàtica nadalenca, sí, però també d’alimentació, d’artesania, de joguines, de jardineria entre altres, a més d’infinitat d’activitats paral·leles per a tots els gustos i totes les edats. Però essencialment encarades al públic familiar.

Entre les novetats d’aquest 2022 hi ha la creació d’unes postres de la Fira de Santa Llúcia de Canyelles, un bombó amb forma de galet, que és fruit d’una col·laboració de la Pastisseria Hidalgo i Ludomar. També per commemorar el vintè aniversari de la fira s’ha creat una nadala, amb música i lletra del grup local Duet D’Ambient, que és com un conte de Nadal ambientat al poble, a la fira. Així mateix, l’habitual castell de focs d’artifici de la Pirotècnia Igual, de dissabte al vespre, enguany es converteix en un piromusical; i hi haurà una trobada-intercanvi de plaques de cava, amb una placa commemorativa dels vint anys de fira.

Quant a noms propis, la de 2022 serà una fira que tindrà com a convidada d’honor la periodista Anna Poch; l’Ambaixadora de Nadal serà la cantant Dàmaris Gelabert, que presentarà a Canyelles el seu conte M’agrada el Nadal; i les escudellaires d’honor seran dues persones vinculades a l’organització de l’escudella des del primer any, Anita Bertran i Cèlia Carbonell. També durant la fira de Canyelles es presentarà un llibre monumental sobre la història del poble, amb fotos recopilades a partir de cessions de la gent del municipi.

Per complementar tot el mercat, durant el dos dies de fira hi haurà deu exposicions temàtiques simultànies que es podran visitar. La novetat principal és l’exposició de clics de Play Mobil a l’Espai Coworking. A més, destaquen l’Espai Harry Potter al Castell (tercer any) i el Park Nöel a la zona Pol Nord (segon any), en tots dos casos amb entrades anticipades en línia i també a taquilla. També hi ha el Pessebre Solidari al Casal, el pessebre al vestíbul de la Casa de la Vila, el tió gegant al lateral de la Sala Multicultural, la Haima del Patge Vibó, entre altres.

2. Una nadala amb DO Canyelles

La Fira de Santa Llúcia de Canyelles disposarà a partir d’enguany d’una nadala pròpia. Titulada A Canyelles ja és Nadal, es tracta d’una composició que és com un conte que parla d’un follet de la neu, el Neviscó, que cau d’un floc de neu a Canyelles i hi descobreix el Nadal – una festivitat que desconeixia – a través de la fira. La nadala (lletra i música) és obra del grup local Duet d’Ambient, format per David Rivera i Esteve Martínez, amb la col·laboració d’Olga Sanjosé i Chelo Jiménez. La seva presentació serà aquest divendres, 25 de novembre, a les 6 de la tarda, a la plaça Onze de Setembre, en el marc de l’encesa de llums de Nadal, amb la interpretació dels quatre músics i l’acompanyament de trompeta, saxo, teclat i veu.

Segons explica David Rivera, es tracta d’una peça musical “molt comercial, que enganxa molt a la tornada”, i s’ha fet així amb la idea que es pugui popularitzar ràpidament. De fet, fa quinze dies un personatge que s’ha creat de nou a Canyelles, el Neviscó, va passar per les escoles, l’escola bressol, el casal de la gent gran, etc., per donar a conèixer la nadala i donar temps perquè hom se la pogués aprendre i cantar-la durant l’estrena. Més endavant, es preveu que el follet gravi un videoclip de la nadala.

L’enregistrament d’A Canyelles ja és Nadal s’ha fet amb el suport del tècnic Giuseppe Costa i l’estudi de gravació Havana Seven, i les il·lustracions que l’acompanyen són obra de Lluís Amarè.

3. Galets de xocolata de la fira

Amb motiu del vintè aniversari de la fira i per encàrrec exprés de l’alcaldessa Rosa Huguet, la Pastisseria Hidalgo de Canyelles ha creat unes postres de la Fira de Santa Llúcia de Canyelles. Es tracta d’uns bombons amb format de galet, en al·lusió al galet de l’escudella de Nadal, que ja s’ha convertit en un dels símbols de la fira. L’autor dels bombons és el mestre pastisser local Jordi Ruiz, que l’ha fet a l’obrador de la pastisseria, i n’ha elaborat tres versions diferents: una de xocolata negra, una altra de xocolata amb llet (amb avellanes, ametlles i galeta) i un bombó de xocolata blanca (compost per nous de macadàmia, galeta, llet desnatada i aromes de flam i vainilla amb cobertura de xocolata blanca).

4. La màgia del Nadal… i de Harry Potter

Si el Nadal és màgic, què hi ha de més relacionat amb la màgia que Harry Potter? Aquesta tan senzilla relació d’idees és l’origen de l’exposició que la Fira de Santa Llúcia dedica al popular personatge creat per J.K. Rowling, i que en les dues edicions anteriors han estat un èxit molt gran. L’exposició Espai Harry Potter es trobarà els dos dies de fira al castell de Canyelles, i addicionalment tornarà a obrir el 6 de desembre, per si hi ha famílies que no l’han pogut veure, o no han volgut fer cua, i es poden esperar uns dies més.

El muntatge és obra de l’artista Lluís Amarè, que cada any dissenya uns espais diferents, inspirant-se en algunes de les escenes principals de la saga de pel·lícules de Harry Potter. Amarè no vol desvelar què s’hi podrà veure enguany, per mantenir el misteri, però sí que revela que es farà tot el circuit expositiu amb material reciclat, que després s’ha tractat adequadament per convertir-lo en recreacions d’elements dels films. Una tasca de més de dos mesos de dedicació, que demana envellir llibres, fer varetes a mà, aprofitar taules velles per decorar una aula de Hogwarts, etc. I com que sol haver-hi cua per entrar-hi, Amarè explica que “ja des de la mateixa pujada al castell i fins a la placeta hi haurà detalls per les parets que recordaran la sèrie, fins i tot elements participatius, que ajudaran a fer l’espera més breu”. Tal vegada una escombra voladora? O una mandràgora de dimensions humanes? Per saber-ho, caldrà anar-hi.

L’Espai Harry Potter estarà obert els dos dies de fira de 9 del matí a 8 del vespre, ininterrompudament.

5. 10.000 racions d’escudella

L’escudella de Nadal s’ha convertit en un dels grans reclams de la fira de Santa Llúcia. A pocs municipis es fan esdeveniments com aquest en què se’n serveixin 10.000 racions al públic assistent. No en va, elaborar-la és tota una feinada. A banda de la compra dels ingredients, cal començar a preparar-la el dia abans. Els ingredients es posen a punt a la Sala Multicultural, mentre que els focs, amb una desena d’olles de grans dimensions, es fan al costat, a l’exterior. Se n’encarrega el Grup Dona, amb la col·laboració del Grup de Savis de Canyelles, i també a l’ajut de voluntariat.

El procés d’elaboració comença divendres a la tarda, i fins al vespre. A la nit, el brou es deixa refredar, és clar, i dissabte al matí s’acaba la preparació perquè estigui a punt per als comensals. Tot aquest procés es fa dues vegades, ja que la fira dura dos dies, i se serveixen 5.000 racions d’escudella cada dia. Que s’esgoten.

Per elaborar-la, es fan servir 60 apis, 58 cols, 50 naps, 50 xirivies, 50 quilos de pastanagues, 60 quilos de patates, 68 porros, 100 quilos de cigrons, 300 de galets, 350 garrafes de 8 litres d’aigua, 5 quilos de sal, 134  de pollastre, 50 de gallina, 100 carcasses, 81 quilos de cansalada viada, 33 ossos d’espinada, 30 ossos salats, 55 quilos de falda de vedella, 45 quilos de peus de porc, 32 de costella de porc, 15 ossos de vedella, 20 quilos d’ossos de pernil, 70 de botifarra negra, 70 de botifarra blanca i 215 quilos de mandonguilles.

Si bé l’escudella de Nadal no es fa des del primer any de fira, sí que n’ha esdevingut una de les icones, fins al punt que el galet és ja una de les imatges de la Santa Llúcia canyellenca. A més, atès l’arrelament que té i la dedicació que requereix fer l’escudella, per tercer any s’organitza per la fira el lliurament del distintiu d’Escudellaire d’Honor, que enguany recaurà en Anita Bertran i Cèlia Carbonell. L’acte de proclamació serà el diumenge 4 de desembre a les 12 del migdia a la plaça Onze de Setembre.

Quant a les degustacions, se serviran durant tot l’horari d’obertura de la fira des del lateral de la Sala Multicultural. El Grup Dona aprofitarà l’ocasió per posar a la venda tot d’elements confeccionats per elles mateixes al llarg de l’any, la recaptació dels quals anirà a benefici de la lluita contra el càncer. La presidenta del Grup Dona, Magda Alsina, confia que de cara a la setmana que ve arribi el fred, amb el qual sempre ve més de gust menjar un bol d’escudella.

6. 70 anys de Canyelles, en un llibre fotogràfic

El diumenge 4 de desembre, a les 12 del migdia a la plaça Onze de Setembre, es presentarà un llibre que és un reflex de la història recent de Canyelles. Obra de Joan Bertran i de Josep Maria Ferrer, Recull d’imatges històriques de Canyelles és eminentment un llibre fotogràfic, realitzat a partir de la recopilació per part dels dos autors, casa per casa, de fotos antigues del poble (paisatgístiques, urbanes i també de persones, festes, etc.), algunes de les quals s’han complementat amb peus de foto explicatius ampliats. Bertran i Ferrer n’han recuperat més de 800, de les quals n’apareixen publicades unes 700, ja que tan sols s’han desestimat les repetides i aquelles borroses o fetes malbé. La majoria d’imatges són dels anys 60 ençà, amb algunes també de la dècada dels 50 i fins i tot n’han trobat una de 1900.

A tall d’anècdota, a la foto de la coberta es veu el poble tal com era l’any 1960, i diumenge passat es va fer la mateixa foto des del mateix lloc, que apareix a la contracoberta. 62 anys després. El llibre té 176 pàgines i ha estat editat per l’Ajuntament de Canyelles.

7. Aparcaments i busos llançadora

Per accedir a la fira, es pot fer amb vehicle participar, amb dotze aparcaments habilitats pels voltants del poble, i també hi ha autobusos llançadora gratuïts des de Vilanova, Vilafranca, Ribes i Sitges. Els pàrquings provisionals seran a la zona Pedrera, al recinte de l’antiga Henkel, a l’escola Sant Nicolau (tres zones al camí del Romanguer), la torrent del Capó (zona Spar), a la via central i a l’esplanada lateral de la carretera C-15Z, a l’avinguda Espanya i al puig de les Forques.

Pel que fa als busos llançadora, de Vilanova sortiran des de l’estació de trens a partir de les 9 del matí, cada dues hores, i fins a les 7 de la tarda, amb tornada a partir de 2/4 d’11 del matí i fins a 2/4 de 9 del vespre; els de Vilafranca sortiran cada dues hores des de l’estació d’autobusos, a partir de les 10 del matí i fins a les 8 del vespre, i les tornades seran de 2/4 de 10 del matí a 2/4 de 8 de la tarda. De la plaça Catalunya de Ribes i del parc de Can Robert de Sitges en sortiran tres autobusos gratuïts al llarg del dia (matí, migdia i tarda).

L’alcaldessa de Canyelles, Rosa Huguet, ha agraït especialment a tot el voluntariat i a tota la població la implicació per fer realitat la Fira de Santa Llúcia. Ha manifestat que malgrat l’elevat cost que té, aporta un gran retorn i molts beneficis al municipi, als artesans, als comerciants, als restauradors, a paradistes; perquè permet la contractació temporal de 80 persones, algunes de les quals de famílies vulnerables; i perquè la posiciona Canyelles com a capital del Nadal.

FER UN COMENTARI