Cap a la sisena extinció

0
1059

Els científics comptabilitzen que sobre la Terra, un planeta amb 4.500 milions d’anys, hi ha hagut cinc extincions massives. La primera, fa 440 milions d’anys, per la pujada del nivell dels oceans a causa del desgel provocat per moviments geològics; la segona, per contra, en fa 360 milions, causada per grans glaciacions, l’origen de les quals es desconeix; la tercera (250 milions d’anys) va fer desaparèixer el 95% de les espècies, no se sap si per l’impacte d’un meteorit o com a conseqüència de l’erupció d’un volcà; la quarta (210 milions), hipotèticament per un augment de temperatura d’origen volcànic; i l’última, fa 65 milions d’anys, la de l’extinció dels dinosaures, per la col·lisió d’un asteroide gegant a la península del Yucatán.

Alguns estudiosos del planeta vaticinen que ens podríem trobar immersos en la sisena extinció. Amb una diferència en relació a les cinc anteriors: aquesta, si no canvien molt les tornes, serà causada per la petjada que la humanitat està deixant en la Terra; per la manca de respecte cap a la natura, cap al nostre hàbitat; per pensar –com a espècie possessiva, extractiva– que en som amos i senyors, amb dret a tot, i no uns inquilins.

Ahir dijous, l’Organització Meteorològica Mundial va fer públiques unes dades que confirmen la tendència regressiva: la Terra ha arribat a una xifra rècord de concentració de gasos causants del canvi climàtic. I el més preocupant: cada vegada hi ha menys marge de temps per reaccionar. És a dir, o tota la humanitat es bolca a fer mans i mànigues per reduir de seguida les emissions de diòxid de carboni i altres gasos, o el canvi climàtic tindrà cada cop uns efectes menys reversibles. Protocols de Kyoto o de Montreal, Cimeres de Rio, Fòrums Econòmics Mundials a Davos o Acords de París sobre el canvi climàtic. Tots els acords signats, ratificats i recontraratificats són paper mullat si al darrere no hi ha la bona voluntat, real, dels qui tenen el poder per revertir la situació. El planeta fa temps que avisa. Algun dia, i no falta gaire, ja no farà falta que avisi més.

FER UN COMENTARI