Finalment ja hi ha data per a l’obertura pel Centre d’Atenció Primària Vilafranca Nord, situat a l’avinguda de la Pelegrina. Serà el 28 de novembre i està previst que atengui 20.000 persones del municipi. La resta, continuaran sent ateses al CAP Alt Penedès, situat a la plaça del Penedès.

L’Institut Català de la Salut (ICS), que és qui gestiona ambdós equipaments, i d’acord amb l’Ajuntament, ha dividit el territori en dues àrees bàsiques de salut (ABS) de manera que la ciutadania resident en cadascuna d’elles tindrà un CAP de referència i un equip d’atenció primària assignat. En aquest sentit, al llarg dels pròxims dies els vilafranquins rebran una carta on se’ls informarà de l’equipament on hauran d’anar.

El nou ambulatori centralitzarà tot l’Equip de Pediatria Territorial de l’Alt Penedès, que atendrà tota la població infantil del Sector Sanitari Alt Penedès, per tant tots els infants de la vila i de la comarca que fins ara eren atesos al CAP Vilafranca, a partir del 28 de novembre es visitaran al CAP Vilafranca Nord. També s’hi traslladaran altres serveis relacionats amb la salut que presten atenció a tota la comarca, com el servei de Rehabilitació Ambulatòria, el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ), el Centre de Salut Mental Adults (CSMA), el Centre d’Atenció i Seguiment de les Drogodependències (CASD) i la seu territorial de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC). Aquests serveis s’aniran incorporant de manera gradual durant els mesos següents a l’entrada en funcionament del CAP.

Esperant-lo des del 2005
El nou CAP, un dels més grans de Catalunya, compta amb una superfície construïda de 5.732,16 m2. L’import total de la inversió ha estat de 7.046.909 €, distribuïts en 6.406.909€ de l’obra i 640.000 € de l’equipament.

Les obres de construcció del nou Centre d’Atenció Primària van començar l’octubre de 2012 i, tot i que estava previst que entrés en funcionament el primer semestre de l’any passat, ha estat més d’un any acabat i pendent d’equipar a causa de la manca de recursos. Ara bé, l’espera ve de lluny, ja que el 2005, l’aleshores consellera de Salut, Marina Geli, va anunciar la construcció d’aquest equipament i l’Ajuntament, el mateix any va fer la cessió dels terrenys. Malgrat això, quan el Departament de Salut va haver redactat finalment el projecte va arribar la crisi econòmica i es va quedar congelat en un calaix. Ha calgut esperar dotze anys per veure’l finalment acabat i en funcionament.

FER UN COMENTARI