Els pressupostos municipals són el reflex de les prioritats i principis polítics de qui governa. Per a la CUP, hi ha tres pilars bàsics que han de guiar uns pressupostos municipals: la participació ciutadana com a metodologia de treball, la redistribució de la riquesa per garantir els drets socials i un replantejament de les despeses de govern.

En primer lloc, apostem perquè la ciutadania tingui dret a poder decidir democràticament en què vol invertir els recursos municipals, amb quins objectius i prioritats. En segon lloc, defensem l’accés als serveis bàsics de totes les persones que viuen a Vilafranca per fer front a l’emergència social. Els preus del lloguer i subministraments bàsics pugen. Cal preveure aquesta situació i fer-la reversible, avançant en sobirania energètica i habitacional. Alts nivells d’atur, situacions de vulnerabilitat que es cronifiquen, enterraments de més de 2.000 euros…Per a la CUP, les partides del pressupost destinades a ajudes a les persones són insuficients. Finalment, insistim que cal racionalitzar les despeses de govern. Des del 2003 defensem la reducció d’un 20% dels sous de l’equip de govern i dels càrrecs de confiança ja que creiem que aquests sous no estan en consonància amb els de la resta de la població.

En resum, els pressupostos són una clara imatge del model de vila que cadascú vol. Des de la CUP posem per davant les necessitats de les persones i deixar enrere el projecte sociovergent de vila “aparador” en què la imatge i el reclam turístic passen per sobre de qüestions més prioritàries. Les possibilitats de transformació són reals –així ho estem constatant en altres municipis– i continuarem treballant per a fer-ho possible.

Marcel Martínez, Maria Ferrerons i Laia Santís
Regidors de la CUP a Vilafranca del Penedès

FER UN COMENTARI