Des de mitjans del mes de març d’enguany que estem vivint una situació completament nova, estranya i que ens ha alterat la quotidianitat i l’estabilitat de moltes maneres: fa 64 dies que estem confinats a causa de la pandèmia mundial desencadenada per la covid-19, condició que ens obliga a sortir de casa tan poc com sigui possible, que ha deixat milers de persones a l’atur, que ha modificat el funcionament del curs escolar i que ha suposat un repte per a tota la ciutadania, sobretot per als treballadors de l’àmbit sanitari. Ara sembla que ens acostem al final d’aquesta etapa, i per això volem fer un recull de com han viscut el confinament al Penedès i al Garraf els nostres lectors i lectores, perquè som conscients que estem formant part d’un moment històric i perquè el que hem vist i viscut aquests dies és excepcional.

Volem agrair la col·laboració a tothom que hi ha aportat el seu granet de sorra, i esperem que ens puguem veure tots plegats ben aviat.

1. El paisatge

La fase inicial de la desescalada del confinament ens ha permès sortir a passejar i treure la pols de les bicicletes, els patins i els patinets. Al nostre territori tenim la sort de comptar amb espais verds a tocar de pobles i ciutats: tenim vinyes arreu, les platges del Baix Penedès i el Garraf, alguns turons i muntanyes i molt de paisatge natural per admirar i on desconnectar de tants dies entre quatre parets.

Ara podem valorar les múltiples facetes del nostre paisatge i descobrir noves rutes que potser fins ara no havíem tingut temps d’explorar. Us deixem un recull d’alguns racons que han visitat els nostres lectors a l’hora de passejar o sortir a fer esport aquests dies, cuidem-ho!

 

2. Paisatge urbà

Els carrers deserts i la gent fent cua per comprar amb les mascaretes posades és una de les imatges més apocalíptiques que ens deixa aquesta etapa. Encara ens recordem dels primers dies, quan ens semblava que tot plegat seria més ràpid i se’ns feia estrany posar-nos guants i mascareta per sortir al carrer, o quan rebíem vídeos i imatges farcides de consells per protegir-nos millor i aprendre a desinfectar la compra i els espais.

Molts locals segueixen tancats, però en altres ja han pogut obrir les portes i de mica en mica els carrers s’han tornat a omplir i les carreteres tornen a tenir trànsit. Així i tot, encara estem lluny de tornar a la normalitat d’abans, per això és important seguir les recomanacions.

 

3. Desconfinament

El 2 de maig passat es va començar a permetre la realització d’esport individual a l’aire lliure i es van establir els horaris i les normes de passejades de la fase 0 del desconfinament: horaris diferents segons la nostra edat, sortir amb mascareta i respectar la distància de seguretat. Aquesta alenada d’aire fresc ens va donar imatges inèdites: mai hi havia hagut tanta gent fent esport per carrers, platges i vinyes, i si bé ha estat una de les mesures més agraïdes del principi de la fi, i en algunes zones del territori ja s’ha passat a la fase 1 del programa i es pot anar a terrasses de bars, hotels i participar en algunes activitats culturals i d’oci, encara hem de seguir sent responsables i coherents per no alentir el procés o tornar enrere.

4. A casa

El confinament també ens ha aportat estones molt positives: ara més que mai hem pogut compartir estona amb la família i companys de pis i hem espremut les idees per no estancar-nos: quants de vosaltres heu celebrat l’aniversari confinats i heu rebut felicitacions en forma de vídeos o heu bufat les espelmes de manera virtual?

A moltes cases s’ha cuinat com mai, s’ha reivindicat Sant Jordi des de la façana, s’han ideat competicions esportives i s’ha tret la pols als jocs de taula o fins i tot s’ha anat a buscar la primavera per poder-la viure des de dins, com a casa de la Iratxe, canyellenca d’un any i mig, o la Dalia, de set anys i de Vilafranca, que troba a faltar anar de càmping a la platja.

5. Beneïts balcons

El confinament ens ha fet reinventar els espais de la casa i valorar patis, jardins, terrasses i balcons, i buscar els racons de sol als habitatges sense espais exteriors. Com que hem passat més temps a balcons i terrasses, hem pogut conèixer millor els nostres veïns, buscar maneres d’ajudar-nos a la nostra comunitat i mirar d’estendre la solidaritat a la gent que estava sola o que ho necessitava.

Ja sabeu com es diu l’àvia del cinquè o quins llegums no els agraden als nens del tercer segona?

6. Rebel·lió natural

El confinament ha coincidit amb l’arribada de la primavera. A moltes zones urbanitzades, així com a vinyes i camins, no s’han pogut dur a terme les tasques de neteja i desbrossat durant uns dies i això ens ha ofert paisatges més assalvatjats que de costum. A més, la fauna ha recuperat el territori perdut: no és veritat que hi hagi dofins als canals de Venècia, que hagin trobat un pingüí a Flix o que els cérvols es passegin per zones urbanes al Pallars, però l’aturada de la nostra activitat sí que ha permès que els animals disposin de més espai i que es netegin les aigües i disminueixi la contaminació. A les nostres platges s’ha afavorit la nidificació i la cria del corriol camanegre, a Torrelavit s’han vist un parell de daines en llibertat i per algunes ciutats garrafenques i penedesenques es passegen els senglars!

 

FER UN COMENTARI