Els Castellers de Vilafranca, de traca i mocador a Mataró

0
1719

Els Castellers de Vilafranca han descarregat aquest diumenge tres castells de gamma extra a la diada de les Santes de Mataró, amb dues estrenes com són la de l’oblidat castell insígnia de la colla durant molts anys, el 4 de 9 amb agulla, i també el 3 de 8 aixecat per sota. La rúbrica l’ha posat la quarta torre de 9 de l’any, en una colla que va forta, que amplia gamma i que està a punt per fer el salt al desè pis.

La plaça Santa Anna de la capital del Maresme és especial per als verds. Hi actuen ininterrompudament des de 1996 i sempre hi han portat castells de nou. Sovint hi estrenaven el primer gamma extra de l’any, o el primer intent, fins que el món casteller s’ha accelerat de tal manera que enguany, abans d’arribar-hi, ja en duien sis.

4 de 9 amb agulla

Enguany, però, Mataró, era un repte especial. La setmana abans del primer intent de deu, els de Toni Bach s”havien plantejat recuperar el seu buc insígnia, el 4 de 9 amb folre i agulla. La colla que se’l va inventar al 1995 i que més n’ha fet (38), s’ha passat dues temporades senceres sense assolir-lo. Des del concurs de 2014. Amb la paradoxa que quan els verds el van perdre, la Colla Vella se l’ha fet seu i l’ha passejat per força places. Enguany, els Castellers se l’havien posat entre cella i cella i avui l’any carregat i descarregat a la primera ronda, no sense el mateix esforç que ha requerint bastir el 3 de 9 amb agulla enguany. Suant-lo de valent. Patint-lo. Però descarregant-lo.

3 de 8 per sota
En segona ronda, la quarta torre de 9 amb folre i manilles del curs, la millor de totes les fetes, amb solvència, i desena que completen a Mataró. I per acabar, la segona estrena, un 3 de 8 aixecat per sota que en la darrera aixecada s’ha trencat, però en el qual els de Vilafranca hi confiaven tant que l’han repetit i aquest cop sí se l’han fet seu. En aquest cas és tot just el tercer del seu historial, després dels dos aixecats l’any passat. El pilar de comiat, de 7 amb folre, ha tornat a patir un accident, com ja va passar a Valls. S’ha carregat bé, sobrat, però quan l’enxaneta ja era boi baix, de cop i volta s’ha perdut. Castell carregat.

A la mateixa plaça, els Capgrossos de Mataró han fet els 3 de 9 amb folre, torre de 9 amb folre i manilles, el seu primer 5 de 9 amb folre descarregat i el pilar de 6, i els Minyons de Terrassa els 3 i 4 de 9 amb folre, 5 de 8 i pilar de 6.

FER UN COMENTARI