El català només és la llengua d’ús preferent del 35% de penedesencs

0
2492

El Departament de Cultura de la Generalitat ha fet públic l’informe anual de Política Lingüística, que posa en relleu quin és el grau d’ús del català a Catalunya i als seus territoris. Una de les divisions que fa és la de la vegueria Penedès i en general el Penedès és el territori català que menys utilitza la llengua de Pompeu Fabra, només per davant de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i del Camp de Tarragona.

L’estudi constata que només el 34,6% dels penedesencs tenen el català com a llengua d’ús predominant, el 35,1% hi tenen el castellà i el 21,5% van alternant indistintament els dos idiomes.

Tres de cada quatre penedesencs que van respondre l’enquesta afirmen que coneixen el català (74,3%), vuit dècimes per sobre de la mitjana catalana. Ara bé, només a la metròpoli barcelonina, al camp tarragoní i a la ciutat de Barcelona, el grau de coneixement del català és inferior al penedesenc.

L’informe també fa un llistat dels 50 municipis de Catalunya més grans i els ordena segons el percentatge de gent que sap parlar el català. Vilafranca apareix en setena posició amb el 78,8%, dues posicions per davant de Vilanova (75,3%); entremig hi ha Vic. En 14è lloc hi ha Sant Pere de Ribes (72,8%), en 20è Sitges (71,4%) i en 23è el Vendrell (70,8%). El primer lloc és per a Sant Cugat del Vallès (82,2%), el segon per a Igualada (81,6%) i el tercer per a Girona (80,3%).

Encara que no sigui una dada estrictament penedesenca, per la importància que té aquest sector, val la pena citar que, segons l’informe, el dels vins i caves és el tercer sector empresarial del país amb major presència del català entre les grans marques, amb el 59,3%, només per darrere dels subministraments de la llar (73,7%) i del transport de viatgers (72%). Aquesta dada es calcula fent una mitjana ponderada de l’oferta en català com a llengua inicial al web, si la llengua està disponible al web, si és la llengua inicial al telèfon i si la llengua hi és disponible al telèfon.

FER UN COMENTARI