Catalans a Nova York

0
1417

Més de trenta anys després d’haver-hi estat, he tornat a Nova York, acompanyat de la meva filla, que ha portat el pes del recorregut, sempre laboriós, per l’interès dels diferents barris que hi conviuen, amb l’atractiu de les diferències ètniques, la seva religió, gastronomia, costums, etc., que hi ha a Harlem, el Bronx, Brooklin, Greenwich, Petita Itàlia, Soho, el barri jueu, Chinatown, etc.

La ciutat continua sent única. Espectaculars són els gratacels, les botigues, els hotels, els espectacles a l’aire lliure, els musicals i la llum que il·lumina fins al cel, que en molts llocs neuràlgics com Times Square dona una tonalitat rosada que contrasta amb la negror d’altres parts de l’illa de Manhattan.

Al 151 de Broadway hi ha un museu que no surt a les guies turístiques, l’Hispania Society of America, poc visitat malgrat el seu valuós contingut, els murals de Sorolla, les obres de Goya, Velázquez, El Greco i, per a nosaltres el més interessant, magnífics quadres d’Anglada Camarasa, Mir, Rusiñol, Viladrich, Fortuny…; la més important mostra de ceràmica als Estats Units, amb el segell de Talavera, Breda, la Bisbal, Girona, la Seu d’Urgell; i la biblioteca, amb més de 15.000 llibres impresos abans del 1701, entre els quals 250 incunables i també primeres edicions de les obres més significatives de la literatura espanyola, com el Quixot, La Celestina i el nostre Tirant lo Blanc.

Català universal és el nostre pintor Josep Maria Sert. La seva obra, a més del Wandor Astoria, es pot contemplar a l’immens vestíbul del Rockefeller Center.

Dalt d’un turó, al parc Fort Tyron, hi ha The Cloisters, que exhibeix la meitat del claustre de Sant Miquel de Cuixà, que va ser el preu pagat per a la rehabilitació del cèlebre monestir de Catalunya Nord, duta a terme per un mecenes nord-americà.

Al Central Park hi ha la simpàtica escultura “Alícia al país de les meravelles”, de l’artista José de Creeft, fill de pares catalans. La monumental escultura de Colom la trobem a la zona anomenada The Mall, també a Central Park, obra de Jeroni Maria Suñol.

Joan Prats regenta una important galeria d’art al 588 de Broadway Avenue, i Rafael Gustavino és l’autor d’una volta catalana que dona entrada al restaurant preferit de pintor Miquel Barceló, el Cysters, al carrer 42 amb Park Avenue.

No vull acabar aquest recorregut tan americà i tan nostre sense parlar de la Verge de tots els catalans, la Moreneta, que és a l’església de Sant Ignasi de Loiola, 989 de Park Avenue, on per desig de la família es van oficiar els funerals de Jackie Onassis.

FER UN COMENTARI