Cava Rioja

0
440

La Rioja ha fet un anunci que ha de preocupar si més no una part del sector del cava. O esperonar-la. La marca vinícola espanyola de més renom internacional es disposa a elaborar un vi escumós sota l’empara de la seva Denominació d’Origen de Qualitat. El tema no és menor. Es tracta de la marca de vi que més ven i que més prestigi atresora de l’Estat. Té vins bons, vins molt bons i també en té d’escassa qualitat però amb una forta comercialització només perquè s’aixopluguen sota un paraigua que els dona una cobertura que altres vins no tenen. I aquest és un dels elements a tenir en compte en aquesta nova competència per als nostres escumosos. Caldrà veure si saben aprofitar el bon nom de la seva DOQ per fer forat o si quedarà en anècdota, com tants altres caves que s’han començat a fer en altres regions a redós del boicot al cava català.

Però no tot és màrqueting. El futur escumós riojà, que es començarà a vendre d’aquí a dos nadals, s’ha autoexigit uns mínims de qualitat que no tot el nostre cava té. Vegem-ho: la seva criança mínima serà de 15 mesos, com el cava reserva (el nostre cava tradicional té nou mesos de criança), mentre que el seu reserva ha de tenir un mínim de 24 mesos. I el seu prèmium serà de 36 mesos (el cava gran reserva ho és de 30). És evident, doncs, que l’escumós Rioja vol (a banda de beneficiar-se, per què no dir-ho?, del boicot) lluitar per un segment de mercat mitjà/alt, justament el que bona part dels elaboradors penedesencs, amb bon criteri, han decidit que ha de ser la seva aposta de futur.

És paradoxal que en el moment en què més esforços s’estan fent per erradicar l’etiqueta d’escumós de poca qualitat per passar a identificar-se com a producte de qualitat i vinculat a una terra, a un terroir, aparegui aquesta iniciativa riojana. Cal trencar una llança a favor de les moltes iniciatives que els últims anys han sorgit a casa nostra per als escumosos de més qualitat: el Clàssic Penedès (100% ecològic, amb un mínim de 15 mesos de criança i penedesenc), el Cava de Paratge Qualificat (36 mesos de criança), el Conca de l’Anoia (18 mesos, vinificació i elaboració pròpies, varietats autòctones), el Corpinnat (conreu ecològic, verema manual i 18 mesos). Al Penedès tenim molts i molt bons escumosos.

FER UN COMENTARI