Cellers medievals

0
1270

Els inventaris medievals ens separen les parts de les cases amb l’entrada, el forn, la cuina, el menjador, les cambres i el celler. A la majoria de cases, fins i tot urbanes, hi havia un celler per guardar-hi el vi i sovint s’hi elaborava el vi, ja que moltes de les cases tenien cups de fusta. Algun es diu que és de fusta de roure. Tret de les cases més humils, la resta tenen cellers amb diverses botes; les cases senyorials tenen diversos cellers: un és per al vi blanc, a l’altra hi ha el vi comú, és a dir, negre, el vinagre etc. En els cellers dominen els contenidors de fusta encercolats: botes, carretells, portadores. Hi ha sempre alguns embuts, n’hi ha de grans per “metre (posar) vi per les botes” i de petits per treure el vi de les botes.

El vi, juntament amb el pa, era un producte bàsic en l’alimentació dels habitants. Tothom bevia vi durant els àpats, fins i tot els nens.

L’any 1476, al castell de Font-rubí hi ha, entre altres espais, el celler amb dues botes mareses, una mitja bota, un embut gran per traspassar el vi i poca cosa més. L’any 1457, el celler de la família Clapers estava situat al carrer dels Ferrers. Hi trobem: un cup de cabuda de 30 càrregues o més, amb set cèrcols, amb la seva aixeta de fusta, el follador (servia per trepitjar el raïm) i la caixa; les botes: una bota de fusta, grossa, amb cabuda de cinc càrregues, de vuit cèrcols; dues botes mareses; mitja bota amb una mica de vinagre; un carretell amb cabuda d’una càrrega; tres embuts; una gerra de dues anses de cabuda d’una portadora; gerra petita de fang; un refredador (recipient per a refrescar el vi); tres parells de portadores; un parell de semalers (els pals per traginar les portadores).

Al celler de la casa del noble Guillem de Montbrú, situada al carrer Sant Joan, l’any 1432 hi ha un cup de 12 somades (equivalent a tres quintars); set cèrcols; un banc; una bota de nou barrals buida; una bota maresa amb una somada d’oli; un parell de portadores; un embut de fusta amb un canó de canya per treure vi; i un càntir de terra per tenir aigua.

Al celler de la casa/botiga del mercader Francesc Babau, situada al carrer de Sant Pere, any 1407: un cup gran de 40 somades amb vuit cèrcols; un banc pel cup gran, un altre cup de 30 somades amb vuit cèrcols; una bota plena de vuit sesters; un carretell ple de vi blanc; una bota de 12 sesters amb deu cèrcols, plena de vi del que venen; bota de cinc sesters; una altra de sis sesters; quatre botes de mena (per tenir vi, no tan gruixuda com un bocoi); dos carretells que tenen vi blanc; cinc parells de portadores; un reboster de mill…

FER UN COMENTARI