Centenars de veïns celebren la Festa Major a Sant Pere de Ribes sense distanciament ni mascaretes

0
1137

Aquest cap de setmana se celebrava la festa major de Sant Pere de Ribes, coincidint amb el sant del patró de la ciutat el 29 de juny. Enguany l’Ajuntament havia adaptat la programació a les mesures de seguretat actuals, derivades de la crisi causada pel coronavirus, i per això no hi havia cercaviles i la majoria d’activitats es feien de manera virtual.

Tot i així, el diumenge 28, dia en què, en condicions normals, es du a terme la tradicional cercavila de vigília, diversos balls populars van acabar actuant al carrer de manera espontània incomplint el distanciament social i sense utilitzar mascaretes, segons informa l’ACN. Nombroses persones van fer balls de bastons, de gitanes i de pastorets, alhora que es va exhibir un cabessut, es van cremar carretilles i també van actuar diversos grallers.

L’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, assegura que la cercavila no estava autoritzada i que “va ser una provocació i una gran irresponsabilitat”. Garrido afirma que agents de la policia local van intentar aturar la cercavila sense èxit, i que finalment es va decidir no dispersar la gent “per no generar conflictes”.

Des de la Comissió de Balls asseguren que no hi havia cap acord ni cap actuació prevista: “va ser una decisió lliure i individual de la gent que va voler participar-hi”. Magí Fortuny, membre de la Comissió, comentava a l’ACN que bona part de la gent que va participar als balls ja era prèviament al carrer “perquè és Festa Major, és el centre del poble i és un diumenge d’estiu” i assegura que, un cop a plaça, “els balladors es van engrescar els uns als altres a títol individual”.

Tot i així, des de la Comissió també tenen previst prendre mesures: “nosaltres animem a viure la festa amb entusiasme i amb molta responsabilitat, sense posar en perill la salut de ningú”, insisteixen. Després dels balls d’aquest diumenge, Fortuny admet que la situació va ser un exemple de “viure la festa amb entusiasme, però no amb tota la responsabilitat que requereix el moment”. Per aquest motiu, la Comissió preveu analitzar-ho internament.

Al mateix temps, el col·lectiu puntualitza que l’acumulació de gent als carrers “és exactament el mateix que està passant cada cap de setmana a Ribes i a les poblacions de la comarca, tant a terrasses, com a bars i platges”. “No pretenem justificar res del que va passar, perquè és cert que es van infringir algunes normes de prevenció de la covid, però volem que es posi en un context just”, afegeixen.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes analitzarà els vídeos enregistrats que circulen per les xarxes socials per decidir si emprèn alguna mesura contra els participants. També han traslladat els fets al Procicat (Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya), òrgan que centralitza la gestió de la crisi de la covid-19.

FER UN COMENTARI