Centenars d’infants i joves surten a les places per recordar que el lleure és “segur i imprescindible”

0
198
A Vilafranca s'han concentrat unes 200 persones. // LA FURA

Aquest dissabte 20 de febrer centenars d’infants, joves, monitors i exmonitors i famílies s’han concentrat a les places de diversos municipis catalans per reclamar la tornada del lleure presencial i recordar que els caus i els esplais són “imprescindibles”.

A la vegueria hi ha hagut concentracions a la capital del Baix Penedès, al Vendrell; i a Vilafranca. La concentració del Vendrell, que s’ha dut a terme al matí i on hi participaven un centenar de persones, ha comptat amb la organització de Globus Roig de Calafell, l’esplai Zig-Zag i el cau Tant com puc del Vendrell. A Vilafranca, unes 200 persones s’han concentrat a la plaça de la Vila, on diversos joves, infants i monitors han llegit els seus manifestos per reclamar “més lleure i menys seure”. La concentració a la capital de l’Alt Penedès ha estat impulsada per l’esplai MIV, el cau Agrupament Escolta Guia Pere II i Santa Maria de Foix, el cau La Canadenca i l’esplai Grup Esplai Parroquial.

La Secretària General de l’associació d’esplais catalans Esplac, Clara Bricullé, apuntava que les concentracions han estat una proposta d’Esplac però que han estat organitzades des dels mateixos esplais i caus de cada municipi, que han vist necessari reivindicar el seu paper: “encara que aquesta setmana s’hagi determinat que es pot reprendre l’activitat del món del lleure, des de les institucions no acostumen a tenir-nos en compte i col·loquen el lleure al mateix espai que les extraescolars, o valoren més les activitats d’estiu que no pas el dia a dia, que al cap i a la fi és el que treballem als esplais”.

Per Bricullé, les concentracions han de servir per reactivar les entitats: “a banda dels esplais d’Esplac també vam animar totes les entitats de lleure a participar-hi i moltes s’hi han unit. Una altra reivindicació és que la nostra activitat no es reprèn al 100%: els joves a partir de secundària no s’han inclòs a les noves premisses, i tant ells com els seus monitors també tenen la necessitat de reprendre les activitats presencials, perquè el lleure es mou des del voluntariat i les ganes, i la distància i impediments desmotiven. No podem oblidar que, només dins d’Esplac, un 20% dels esplais no han pogut mantenir les seves activitats des dels inicis de la pandèmia”.

Martí Pérez, monitor de l’esplai MIV, apuntava que “els joves porten el mateix temps tancats que els més petits, i també ho necessiten”. Per la seva banda, el monitor del mateix esplai Blai Carbonell, remarcava que mantenir les activitats de lleure a distància “és una mica pesat, per nosaltres i pels infants i joves no és el mateix fer les activitats presencials i a l’aire lliure que telemàticament, és més difícil trobar idees i projectes i hi ha més barreres. Però des del primer moment teníem clar que no volíem perdre el contacte amb els infants i les famílies i volíem seguir fent activitats sí o sí”.

Aquesta setmana el Procicat ha autoritzat la represa de les activitats extraescolars, d’esport i de lleure educatiu per als nens i nenes de les etapes d’infantil i primària.  Així, els esplais i caus poden tornar a fer activitats presencials per a aquells infants menors de 12 anys.

FER UN COMENTARI