CiU, el PSC i ERC desencallen el desenvolupament urbanístic de l’Eixample Nord a Vilanova

0
1232

L’Ajuntament ha fet un nou pas per desencallar la urbanització de l’Eixample Nord, la macrozona de més de cent hectàrees que hi ha entre la ronda Ibèrica i la carretera de Cubelles. El ple de dilluns va aprovar amb els vots a favor d’ERC i del govern local de PSC-CiU la renovació dels Estatuts del Consorci Urbanístic de l’Eixample Nord, que tenien deu anys, i que ara possibilitaran a l’Ajuntament i l’Incasol d’integrar l’espai a la trama urbana fins a fer-la créixer un 33% més. És l’àmbit de desenvolupament urbà més gran de tot Catalunya.

Tres sectors diferents
Amb els nous Estatuts, el Consorci passa a dependre de l’Ajuntament (abans l’últim responsable era l’Incasol), que en tindrà una participació del 51%, mentre que la Generalitat es quedarà amb el 49% restant; el Consistori hi tindrà una representació ponderada de tots els grups municipals (abans només tenia cinc membres fixos), i el sector es podrà urbanitzar en tres sectors diferenciats i calendaritzats; a més, si abans per aprovar qualsevol acció calia unanimitat, ara amb el 75% dels vots n’hi ha prou.

La regidora no adscrita Ariadna Llorens (també en nom de David Montes) s’oposa a seguir amb el model de creixement basat en “l’especulació”, que considera “anacrònic” i que va ser la base de la crisi. Deborah Zimmerman (Som VNG) creu que amb el canvi d’Estatuts “s’asseguren que la decisió la prengui l’Incasol, tan sols amb la vènia del govern de Vilanova”, i que s’acabarà “hipotecant el futur de Vilanova per moltes generacions”. Francis Álvarez (C’s) va recordar la negativa del govern a la seva proposta de fer una consulta ciutadana sobre el desenvolupament d’aquestes 105 hectàrees; va insinuar que membres del govern hi podrien tenir interessos particulars i va acusar-los de “voler-se desfer dels qui hi estan radicalment en contra”.

Sobre els riscos compartits
Queti Vinyals (ERC) considera “raonable” que els estatuts permetin que tots els grups municipals tinguin representació al Consorci, en consonància amb els temps actuals. Jaume Marsé (CUP) va recordar que dos anys enrere el govern havia expulsat la CUP del Consorci per cedir el seu lloc al PP i va afirmar que “l’Ajuntament no podrà assumir la inversió” d’un megaprojecte “innecessari, abocat al fracàs” i que endeutarà l’Ajuntament encara molt més. El regidor d’Urbanisme Gerard Llobet (PSC) va recordar que la previsió d’urbanitzar l’Eixample Nord ve del Pla General de 1967, i que ara “s’ha racionalitzat i dividit en sectors”. Afirma que Ajuntament i Incasol compartiran riscos al 50%, a la qual cosa Llorens i Álvarez van replicar que “no és el mateix el 50% per a l’Ajuntament que per a l’Incasol, el nostre risc és infinitament superior”.

FER UN COMENTARI