Més de mig miler de persones, entre treballadors, sindicats, entitats i partits polítics, es van concentrar dissabte al matí  a Santa Margarida i els Monjos per reclamar un pla de xoc per reindustrialitzar el Penedès i demanar un nou model econòmic. Convocades per CCOO i UGT, es va voler visualitzar la problemàtica que es viu amb l’anunci de tancaments d’empreses com Sant Gobain, Robert Bosch o Alfisa.

“No volem tapar forats per mantenir llocs de treball; volem desenvolupar alternatives de futur”, subratllava el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, mentre que  el secretari d’UGT a Catalunya, Camil Ros, enviava un missatge a les multinacionals: “No us n’anireu de rosetes ni gratis”, afegint que mentre les empreses que durant anys han rebut ajuts públics i han aconseguit beneficis fent ús d’infraestructures públiques, cal que hi hagi un “retorn social” i plans industrials que acompanyin els ERO.

Durant l’acte, també van anunciar que el 14 d’octubre es convocarà la Taula de Reindustrialització de l’Alt Penedès. Des dels sindicats es va subratllar la importància d’aconseguir el màxim de consensos i aquesta setmana ERC insistia que la Taula no es quedi “en una fotografia”, sinó que concretin mesures i s’acordin les línies estratègiques per la reindustrialització de la comarca.

Més temps per a Bosch
Aquesta setmana i la que ve els treballadors de Robert Bosch a Castellet i la Gornal fan vaga i duen a terme diverses accions reivindicatives. Dimecres la pràctica totalitat de la plantilla es manifestava pels voltants de la fàbrica i avui es preveu que una bona representació es concentri a la plaça de Sant Jaume, davant la Generalitat. “No ens queda més remei que endurir les accions de protesta”, remarcava el líder de CCOO al comitè d’empresa, Josep Anton Llenas, tot lamentant que la direcció de Bosch “no dona el braç a tòrcer” en les seves intencions de tancar la fàbrica i acomiadar els 300 treballadors. “Ara només ens queda seguir lluitant, seguir reclamant que es retiri l’ERO i, sobretot, que s’allargui el termini de fi d’activitat per tenir un temps prudencial per estudiar alternatives”, afegia.

El president del comitè d’empresa, Carlos Teruel (UGT), detallava que la Generalitat els ha comunicat que dues empreses possiblement estarien interessades a quedar-se la fàbrica, però no sense concretar-los cap nom.

Amb aquesta alternativa sobre la taula, el comitè s’ha ofert a negociar un ERO a curt termini per a una cinquantena de treballadors, amb jubilacions anticipades i baixes voluntàries. Puntualitzen, però, que només negociaran això si Bosch endarrereix la data de tancament i dona més temps per estudiar les propostes de reindustrialització de la planta.

FER UN COMENTARI