Codorniu es ven a un fons d’inversió nord-americà

0
1680

El grup Codorniu ha firmat un acord d’exclusivitat per a la venda de la majoria de les seves accions al fons d’inversió nord-americà Carlyle. L’operació està previst que es tanqui a finals d’any, segons informa l’empresa. L’anunci de la seva venda l’avançava La Vanguardia en l’edició de dijous.

La cava, que és propietat de la família Raventós, feia temps que buscava comprador, talment com Freixenet, que se li va avançar tres mesos i mig. Amb aquesta operació, doncs, els dos grans del sector passen a mans estrangeres i, per tant, el centre de decisió marxarà lluny de Sant Sadurní.

El grup cavista que encara presideix Maria del Mar Raventós ha acceptat vendre entre el 55 i el 60% de les seves accions a Carlyle, segons informava al rotatiu del Grup Godó, de manera que els accionistes de l’empresa familiar més gran de l’Estat que conservin les seves participacions passaran a ser minoritaris.

Valorat en 300 milions

Va ser dimecres a la nit quan la branca familiar menys disposada a vendre va acceptar la proposta econòmica de Carlyle, que finalment ha valorat el Grup en 300 milions d’euros, després d’haver pujat la seva oferta en dues ocasions. L’acord contempla també que el fons liquidi el deute bancari de Codorniu, de manera que haurà de desembutxacar 390 milions d’euros.

Val a dir que Carlyle no era l’única oferta que tenia Codorniu. També havia manifestat interès en la seva compra la marca de xampany francès Vranken Pommery, però finalment l’oferta nord-americana ha estat superior. Les seves intencions impliquen doblar la facturació actual de Carlyle, arribar als 400 milions anuals i convertir-se en el primer elaborador de vins i escumosos d’Europa, amb Codorniu com a vaixell insígnia del grup, però podria vendre’s alguns dels cellers que formen part fins ara del grup sadurninenc.

Codorniu, des de 1551

Amb la seva venda, el grup Codorniu deixarà de ser l’empresa familiar més antiga de l’Estat (es va fundar el 1551) i una de les més antigues del món, fet del qual sovint es vantava.

El grup disposa de 3.000 hectàrees pròpies de vinya i compta amb deu cellers: Codorniu (a Sant Sadurní), Bodegas Bilbaínas, Legaris, Scala Dei, Raimat, Bach, Nuviana, Abadia de Poblet, Artesa (a la californiana Napa Valley) i Septima (a Mendoza, Argentina). En el primer semestre de l’exercici 2017/18, Codorniu va obtenir uns beneficis d’onze milions d’euros (+61%), i espera tancar l’any amb 26 milions de benefici brut.

FER UN COMENTARI