Cohabitatge per envellir dignament a Vilanova

0
176
Foto: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha acabat els treballs de rehabilitació d’un habitatge on, d’aquí a unes setmanes, conviuran tres persones grans que actualment no tenen un habitatge adequat a les seves necessitats.

Es tracta d’una prova pilot liderada per la Regidoria de Dependència i té l’objectiu de millorar la qualitat de vida de la gent gran, amb el cohabitatge com a opció de vida. Aquest sistema permet fer un treball amb xarxa per optimitzar recursos en l’àmbit col·lectiu, compartir els coneixements i caminar cap als mateixos objectius: garantir un envelliment digne.

El regidor de Dependència i Inclusió, Oriol Huguet, destaca la importància que des de l’administració local es fomenti aquest tipus de recursos. “Les persones que el compartiran pateixen situacions de soledat no volguda o infrahabitatge. El que intentem és revertir aquesta situació i fomentar aquesta capacitat d’autonomia amb una mínima supervisió”, explica Huguet.

Aquest habitatge compartit està situat a la plaça de la Vila, i tant el seu interior com el seu accés des del carrer estan adaptats a les necessitats dels nous inquilins. Durant la seva estada, els usuaris també comptaran amb el suport d’una treballadora familiar i una auxiliar de la llar del Servei d’Atenció a la Dependència per ajudar-los en els tràmits, la preparació dels àpats, temes mèdics i suport general a la convivència en cas que sigui necessari. En aquest sentit, i per tal de garantir la màxima convivència, cada persona farà una aportació, segons la seva capacitat econòmica, i hauran d’acomplir amb una normativa bàsica d’ordre, neteja i conducta, que hauran d’acceptar per formar-ne part.

El perfil de persones usuàries que se’n podran beneficiar són majors de 70 anys, autònomes físicament per les activitats bàsiques diàries i per tenir cura de si mateixes, que presenten dificultats per mantenir-se elles soles en un habitatge digne, o que tot i tenir capacitat econòmica, tenen dificultats per viure soles i els cal un acompanyament per realitzar gestions en la seva vida diària.

L’Equip d’Atenció a la Dependència i Gent Gran (EAD) de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú mitjançant una treballadora social referent, és qui ha elaborat el projecte, qui en farà el seguiment i qui, aplicant uns criteris objectius, ha valorat les persones que entraran a viure al pis en aquests moments.

L’Ajuntament ampliarà el parc d’habitatge públic

El pis compartit forma part del parc d’habitatge públic, gestionat per la Regidoria d’Habitatge, des de la qual s’adequa i aprovisiona d’habitatges als diferents serveis municipals. El regidor d’Habitatge, Xavier Serra, ha explicat que hi ha una part molt important d’aquest parc que es destina a emergència habitacional i que la resta s’intenta adequar a les necessitats dels diferents serveis. “Ara estem a punt d’incorporar 24 habitatges que estan cedits per la Sareb. La majoria s’han de destinar a regularitzar la situació de les persones que els estan ocupant, i també estem gestionant la possibilitat de cedir un solar municipal a una entitat sense ànim de lucre, de manera que puguem ampliar aquest parc i donar resposta a tota mena de necessitats”, ha avançat el regidor.

FER UN COMENTARI