Una majoria de la població espanyola ha mostrat la seva solidaritat amb la lluita del poble palestí i és clarament contrària al genocidi a Gaza. Per tant, que hi hagi bancs que amb els seus diners, i els dels seus clients, donin suport a l’entramat militar i industrial israelià resulta desconcertant. Aquests bancs se senten responsables de les operacions econòmiques que fan? Els clients saben per a què s’utilitzen els seus diners? Ens expliquen per què fan aquestes inversions i per quin motiu no cancel·len les operacions que puguin anar relacionades amb els crims de guerra comesos per l’exèrcit israelià?
Segons un informe fet pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau,* entre Santander, BBVA i CaixaBank han finançat amb més de quatre mil milions de dòlars empreses que subministren armament a l’exèrcit israelià per atacar Gaza. En concret, el Santander 2.442 milions, el BBVA, 1.500 milions, i Caixabank, 110 milions. També Ibercaja, Banco Caminos i Banca March han fet negocis amb l’armament subministrat a Israel.
Es podria dir que pràcticament no s’han modificat les relacions militars entre Espanya i Israel, tot i la inacceptable gravetat de l’actuació a la Franja de Gaza. Des del 7 d’octubre de 2023 ha destinat 1.270 milions d’euros per adquirir armament israelià, ha importat armes i ha adjudicat contractes públics a empreses de seguretat i defensa israelianes o a les seves filials a Espanya.
El govern diu que no ha autoritzat noves llicències de venda de material militar a Israel. Deu ser cert, però també ho és que no ha revocat ni suspès les que ja existeixen i, per tant, durant molts mesos van continuar produint-se. L’Estat espanyol és el cinquè europeu que més armes i municions ha exportat a Tel-Aviv des del 7 d’octubre de 2023. La relatora de Nacions Unides per als territoris palestins, Francesca Albanese, va demanar l’embargament d’armes destinades a Israel: Espanya no ho ha fet i ha mantingut la col·laboració bilateral entre els dos països en intel·ligència i seguretat.
El mes d’abril Pedro Sánchez deia que des del 7 d’octubre Espanya no havia fet cap operació de compravenda d’armes amb Israel. Va oblidar que els mesos de novembre i desembre va exportar municions, i que encara ara continua adquirint armament d’empreses israelianes i adjudicant contractes a empreses militars d’aquest país com Elbit Systems i Rafael (a Espanya té la seva filial PAP Tecnos, que és pública). Elbit és privada, enllaçada estretament i clara amb les Forces Armades d’Israel. Totes dues són les que més s’han enriquit amb les operacions militars a Gaza.
El mes de març passat, Elbit va anunciar que preveia més guanys aquest any per l’augment de les vendes de municions a Israel destinades al seu ús a Gaza. Defensaven, naturalment, que era vital donar suport a les Forces de Defensa perquè, tot i que la guerra no fos positiva, ells rebrien moltes comandes i esperaven rebre’n més, entre 6.500 i 7.000 milions de dòlars, els dos pròxims anys.
Com quedem? Com més ens interessi! Guanyem diners i més tard ja buscarem excuses per tapar les immoralitats…