Aquest cap de setmana torna el Mercat del Préssec d’Ordal. Durant els matins de tots els caps de setmana de juny, juliol i agost, la plaça Subirats de Sant Pau d’Ordal acull aquest singular mercat de venda de préssecs del territori, en el qual es podran anar comprant totes les varietats (primerenques, tardanes, etc.) a mesura que els pagesos les vagin collint. També s’hi posaran a la venda productes artesans i vins i caves del municipi. Dels deu productors que hi ha de Préssec d’Ordal, set tindran parada al mercat.
Josep Ràfols, president de l’Associació de Productors de Préssec d’Ordal, explica que la temporada comença bé, per a les varietats primerenques, ja que durant aquest mes de maig ha fet dues pluges separades per quinze dies, que han anat molt bé a la fruita. De cara a les varietats que es cullen al juliol, cal més aigua, malgrat que algunes parcel·les tenen rec de suport.
La producció d’enguany serà de 500.000 quilos, tots de petits productors (res a veure amb el que es pot veure a la pel·lícula Alcarràs, assegura). Es conreen tres classes de préssecs (vermells de carn groga, vermells de carn blanca i préssec groc o de vinya), cadascuna de les quals té diferents varietats. “El préssec és un equilibri entre acidesa i dolçor, en les primerenques domina una mica l’acidesa, a partir del juliol són més dolces i al setembre encara n’hi ha alguna de més aspra”, explica Ràfols.
Actualment es conreen unes 80 hectàrees de préssec d’Ordal, i la tendència és a la baixa ja que el jovent no vol entrar en aquest món, segons afirma Josep Ràfols. El president dels productors, no obstant, assegura que “ara, els que anem al Mercat ens hi guanyem la vida”, sobretot del 2012 ençà, quan va començar a augmentar la clientela, procedent sobretot de Barcelona (de la banda més propera a Subirats) i també de la resta de l’Alt Penedès. Recorda un dissabte de 2012 en què el Mercat va aparèixer al Canal 33 “i l’endemà Sant Pau va quedar col·lapsat”. De llavors ençà, no ha parat d’anar a més. La principal amenaça: els porcs senglars, que sobretot en aquesta època de l’any no tenen altre menjar i ni que es posin tanques al voltant dels camps de presseguers, ni que la fruita sigui verda, hi entren i fan malbé el préssec. “A Sant Pau hem demanat permís per fer batudes i no l’han donat, és una vergonya”, es queixa Josep Ràfols.